Foto: facebook.com/filmnullpunkt
Teleblogi
16. veebruar 2015, 10:16

TELEBLOGI: "Nullpunkt", 5. osa

Ikka kordan – minu lugu on pisuke kokkuvõte, mitte sügavtõsine teleanalüüs. Ja mõned isiklikud mõtted ütlen ka välja, kuid need on vaid minu mõtted ega etteheited sarja muuta või teisiti teha. Seega, kui ootate karmi kriitikat ja kividega pildumist, siis ei ole mõtet teil minu lookest üldse lugema hakata.

Johannes toibub, haavad paranevad, jõud kasvab. Ta otsustab mängureegleid muuta. Poisss võtab ühendust ajakirjanikuga ja räägib talle lauluvargusest. Vana-aasta õhtul satub Johannes kokku Zaiidiga, kes tahab arveid klaarida. Johannes läheb tagasi kooli, kus klassikaaslased teda endise vaenulikkusega tervitavad, aga Johannes ei lase ennast enam nurka suruda.

Põneva noorteseriaali viies ja eelviimane osa algab sellega, et eelmises osas peksa saanud peategelane Johannes Tamm (Märt Pius) ärkab oma õe Ege (Mari Abel) juures. Pere sööb hommikust. Kui õde küsib, kuidas vennas ennast tunneb, siis vastab Johannes, et tunneb end nagu oleks elus!

Pärast eelmise õhtu kaklust on tal muidugi õigus.

Õde lausub, et ta on ema juurde minemas, justkui vihjates, millal Johannes sama teha kavatseb.

Õepere lahkub kodust, Johannes jääb toimetama ja et värskele haavale soola raputada, kõlab raadiost taaskord menuansambli Red Spotsi uus hittlugu, mille laulusõnad on bändi manager Gunnar Post (Tambet Tuisk) Johanneselt varastanud.

Järgnevalt on Johannes lehetoimetuses. Ta kohtub ajakirjanikuga (Gert Raudsep). Mees uurib, kas poisil on asitõendeid laulusõnade vargusest ja kui Johannes talle laulusõnadega märkmikku näitab, saavad mõlemad aru, et sellest ilmselgelt ei piisa. Kas tõesti ei saabugi lahendust?

Veidi hiljem suhtleb Johannes oma välismaal tudeeriva õe Kreetega (Kärt Tammjärv) Skype’is. Õde tuletab talle meelde, et Johannes on ju laulusõnad talle meilile saatnud ja meilidel on kuupäev juures. Johannes tõdeb, et võitleb viimase veretilgani, et õiglus jalule seada!

Pärast seda on Johannes uuesti ajakirjaniku jutul ja näitab talle õele saadetud meili. Tundub, et sellest peaks nüüd küll piisama, et ajakirjanik asja käsile võtaks.

Järgnevalt on Johannes oma kooli juures, kuid sinna ta sisse ei astu. Ta läheb hoopis linna, kus kohtub kohvikus klassijuhataja Irinaga (Küllike Saldre).

Johannes räägib, et kodus on halvasti, emal on raskekujuline depressioon. Poiss tahaks keskkooli lõpetada ja ta lubab hakata koolis käima. Klassijuhataja näib poisi siirast juttu uskuvat ja tõdeb, et Johannesel on kaks nädalat aega (on ju jõuluvaheaeg) õppida.

Kohtumise lõpus lubab Johannes, et kui ta kunagi peaministriks saab, siis tõstab ta esimese asjana õpetajate palka. Poiss on väga rahul, et klassijuhataja oli nõus temaga rääkima.

Jõulud. Jagatakse kingitusi. Johannes on ikka oma vanema õe juures. Ta saab kingituseks väga korralikud jooksusussid. Õde Ege räägib, et ta käis ema juures ja viimane kahetseb, et asjad sedasi on läinud. Õde ütleb vennale, et poiss peab hakkama emaga jälle suhtlema. Jah, lihtne on öelda, kuid Johannes ja ema on ju ainult tülitsenud. Selge on aga see, et ka selles suhtes peab mingi lahendus saabuma.

Johannes on jooksmas. Heliseb telefon. Ja üllatus-üllatus – helistajaks on Gunnar Post! Ta tõdeb „imestunult“, et kas tõesti ajakirjanik helistab talle? Johannes lisab, et pole vaja mingit jama ajada ja uurib, kas see artikkel ikka peab ilmuma. Post isegi ähvardab Johannest ja ütleb, et poiss võtaks oma pettekujutelmad tagasi. Jah, veidi aega tagasi ei tahtnud Gunnar Post Johannesega rääkida. Nüüd on tema see, kes poisile helistab. Kas tõesti on kuulsal muusikabossil vesi ahjus?

Veidi hiljem helistab Post veelkord ja teeb ettepaneku kohtumiseks. Johannes on napisõnaline, tal ei ole millestki rääkida.

Kuna on jõuluvaheaeg, siis jääb samasse perioodi ka aastavahetus. Ilutulestik Lasnamäel. Johannes on koos oma õe ja tema perega. Johannes peab minema tuppa, et šampust tuua, kuid teel trepikotta kohtub ta Riinaga (Liis Lindmaa), neiuga, kelle tõttu Johannesel eelmisel korral oli tõsine tüli Zaiidiga (Suur Papa).

Johannes ja Riina vahetavad paar sõna, kuid juba on näha ka Zaiidi ja tema sõpru, kes taaskord hakkavad Johannese poole jooksma. Selge on see, et nad tahavad Johannesega veidi “vestelda”.

Johannes jõuab õnneks trepikotta ja sulgeb ukse. Zaiid käsib tal välja tulla, kuid Johannes ei täida tema käsku ja see muudab Zaiidu veelgi vihasemaks. Siiski Zaiid ja tema sõbrad lahkuvad.

Ja ongi Johannes koolis tagasi. On klassijuhataja tund, kus õpetaja juhib tähelepanu sellele, et keskkooli lõpp on väga lähedal ja kõik peavad pingutama.

Peale seda oleme juba direktori (Eero Spriit) kabinetis, kus on ka Johannes ja klassijuhataja. Direktor on tõsine ja tõdeb, et Johannes on nende heatahtlikkust kurvitarvitanud. Johannes lubab õppida ja enam mitte puududa. Ka klassijuhataja seisab poisi eest. Direktor kinnitab, et kui tuleb kasvõi üks põhjuseta puudumine, siis Johannes lendab koolist. Johannes lahkub kabinetist ja direktor küsib klassijuahatajalt juba naeratades, et kuidas tal välja tuli? Näib, et nad siiski usuvad Johannesesse, aga lihtsalt oli vaja kurja nägu teha.

Ka rootsi keele õpetaja Pillega (Kärt Tomingas) saab Johannes kokkuleppele. Õpetaja lubab teha plaani, kuidas Johannes jõuab asjad järgi teha ja paari aasta materjalid ära õppida. Johannes lubab vaadata rootsi seriaale ja filme, et hääldusega joone peale saada.

Üks oluline juhtum on koolis veel. Johannes pääseb filmima kahte suudlevat klassivenda. Üks neist on Karmo (Aleksander Eeri Laupmaa), kes on Johannest üsna räigalt solvanud ja kiusanud. Johannes lubab selle suudlemisvideo riputada erinevatesse suhtlusvõrgustikesse, kui Karmo kiusamist ei lõpeta. Lisaks annab Johannes Karmole veel ka vastu nina, sest oli just Karmo see, kes Johannesele korvpallipalliga vastu nina äsas!

Jõuame koolisööklasse. Johannes läheb klassiõe Liisa (Linda Kolde) juurde ja kurdab, et ta ei saa aru, miks ta teistele klassikaaslastele ei meeldi. Klassiõde tõdeb, et see, mida ta Noarootsis Kristiinale tegi, ongi selle põhjuseks. Poiss kinnitab, et tema ei pannud Kristiina toauksele kirja "lapsetapja“, tema tahtis selle kirja maha võtta.

Johannes lisab, et Kristiina poiss-sõber käis paljudelt raha laenamas, et tüdruk aborti saaks teha, mistõttu teadsid sellest ka paljud teised. Klassiõde ei taha ikka uskuda. Küll tundub, et seda usub seda vestlust pealt näinud Johannese teine klassiõde Bianka (Saara Kadak).

Koolisööklast klassiruumi. Johannes ja Bianka on kahekesi. Johannes teeb üleannetust ja ehmatab Biankat. See ajab tüdruku naerma. Johannes teeb veel jubedaid nägusid ja "tutvustab“ Biankale oma hirmsaid ja nähtamatuid sõpru. Jää hakkab sulama ja see on väga hea. Lõpuks kutsub Bianka Johannese veel ka oma sünnipäevale.

Koolipäev on lõppenud ja Johannes hakkab koju minema. Kooli juures ootab autos Gunnar Post. Ta kutsub poissi autosse, kuid Johannes ei lähe sinna. Post tuleb autost välja, pakub Johannesele ümbrikus raha (see 50-euroste pakk on üsna kopsakas) ja palub vabandust. Ta näib olevat üsna siiras, kuid Johannes ulatab ümbriku tagasi. Siirus kaob hetkega. Post hakkab ähvardama, isegi politseiga, kuid Johannes vastab talle, et tema juba on politsei poole pöördunud ja ta lahkub.

Järgmisena on Johannes lehekioski juures, kust ta ostab värske lehe. Kioskil on reklaamsildid, mis räägivad sellest, et Gunnar Post on varastanud koolipoisi laulusõnad!

Johannes läheb ema juurde. Soovitakse head uut aastat. Johannes on toonud kooki ja istutakse köögis. Ema palub poisi käest vabandust! Johannes ulatab emale äsjaostetud lehe, mille esikaanel on uudis Gunnar Postist... ja varastatud laulusõnadest.

Sellega eelviimane osa lõpeb. Tore, et Johannesel hakkavad asjad laabuma, sest vahepeal oli olukord ikka päris tõsine.

Vaatame, mida toob viimane osa!