Foto: facebook.com/filmnullpunkt
Teleblogi
26. jaanuar 2015, 12:47

"Nullpunkti" tasub ka vanematel inimestel vaadata (11)

Uus noorteseriaal "Nullpunkt" jätkub. Pühapäevaõhtuse seriaali teine osa algab sellega, et peategelane Johannes (Märt Pius) on Lasnamäel trenni tegemas, ta käib jooksmas. Ma ei väsi kohe alguses kiitmast Märt Piusi suurepärast osatäitmist, sest isegi Johannese jooks on sedavõrd ehe, siin ei ole mitte mingit mängu – Märt Pius nagu olekski Johannes! 

Pärast jooksu on poiss kodus, prindib arvutist enda kirjutatud laulusõnu ning vaatab eelmises osas kannatada saanud klassiõe Liisa rootsi keele vihikut. Ema oli lilli ksatnud ja vesi oli vihiku peale voolanud. Vihik näeb üsna närb välja ja Johannes on silmnähtavalt murelik. Selline jama ei saa hästi lõppeda!

Johannes jätkab hommikuste toimetustega ning leiab vannitoast rohukarbi. Arvata võib, et need on mingid rahustid, mis peaksid kuuluma emale. Selgelt on näha, et rohtu polekski nagu võetud...

Edasi oleme juba köögis, kus poisi ema (Epp Eespäev, kes samuti suurepäraselt oma osa mängib!) mune praeb. Ema on õnnetu, et Johannes teda süüdistab (eks ta peab silmas seda rikutud vihikut), ja lähebki sõnavahetuseks. Käiks nagu mingi klõps ja juba ema ning Johannes vaidlevad. Tüli on kerge tulema, kuid ära läheb tüli väga raskelt.

Poiss vihastab ja teeb minekut. Esikus küsib ta ema käest, miks too ravimeid ei võta, ema küsib vastu, kas Johannes nädalavahetusel vanaema juurde maale tuleb. Üks räägib ühte, teine teist ja nii need tülid tekivadki. Oleks tore, kui nad omavahel räägiksid, saaks asjadele mingi lahenduse. Aga tugitoolist on ju hea peategelasi juhendadaJ

Johannes hakkab kooli minema. Tema Lasnamäe "sõbrad" (või oleks õigem öelda – kaagid) näevad Johannest bussipeatuses. Peatavad auto, et poiss peale võtta, kuid Johannese ei liitu nendega. Eks ole Johannes nende peale tige, sest tegid ju tüübid eelmises osas üsna mitu sigadust, mis kindlasti ka Johannese mainele kasuks ei ole.

Juba ongi Johannes koolis, garderoobis (selles garderoobis olen minagi üksteist aastat käinudJ), ta näeb klassiõde Liisat (Linda Kolde), kelle vihik ongi ju rikutud ja ulatab talle šokolaadi ning vihiku, ja palub vabandust oma ema nimel. Tüdruk on ehmunud nähes vihikut ja prahvatab: "Idioot oled või?"

Johannes vastu, et ta ei ole idioot, kuid tüdruk jätkab: "Ma ei tea, ma olen küll muud kuulnud."

Edasi oleme koolimaja koridoris, treppide peal. Johannes tahaks rääkida Biankaga (Saara Kadak), kuid tüdrukul on kiire.

Oleme klassis. Johannes istub Bianka kõrval ja vabandab selle jubeda telefonikõne pärast, mis tema Lasnamäe-sõbrad türdukule tegid Johannese mobiililt. Bianka näib olevat vabandusega rahul ja elu võib edasi minna! Kuid, kõik pole sugugi sedavõrd lihtne.

Klassijuhataja tundi on tulnud külla tuntud muusikaprodutsent Gunnar Post (Tambet Tuisk), kes tegeleb bändiga Red Spots, mis on ka Euroopas kuulsust kogunud. Gunnar räägib sellest, et välismaal läbilöömiseks on vaja tutvusi, õnne ja veelkord tutvusi. Ja seejärel hakkab vastama noorte küsimustele.

Johannes küsib klišeede kohta popmuusikas, sest tänaste hittlugude ülesehitus on sama nagu 30-40 aastat tagasi. Gunnar on sellega nõus, kuid selline mudel lihtsalt töötab, kuigi ka nn x-faktor on tähtis. Johannes küsib veel ja veel, sest teised klassist ei küsi enam midagi.

Pärast tundi läheb Johannes Gunnari juurde ja annab talle laulusõnad. Ta on need ise kirjutanud, äkki muusikaärimees viitsib neid vaadata. Veidi hiljem möödub Johannesest Liisa, kes sisistab, et ära ahista teda... (ta peab silmas Gunnar Posti).

'Ja oleme uue tunni ootuses. Selgub, et planeeritud klassipidu on ära jäämas, sest pole vaba kohta. Johannes pakub välja oma kodu, kuna ema pidi nädalavahetuseks maale minema. Klassikaaslased ei näi teadvat sedagi, kus see Lasnamäe on, kuidas sinna saab, kuid poisid on kindlad, et takso viib kohale. Algabki uus tund, tuleb õpetaja, kes pole Johannest näinud ning palub poisil lahkuda, kuid selgub, et tegemist on uue poisiga. Põnev oleks teada, kas siis õpetajate toas info ei liigugi?

Tunnist ja klassist edasi sööklasse. Liisa räägib teistel, et Noarootsi gümnaasiumis oli olnud üks Kristiina-nimeline tüdruk, kes oli jäänud rasedaks ning teinud abordi, ja Johannes olevat pannud tüdruku toa uksele sildi "Lapsetapja" (usun, et mäletate küll, kuidas eelmises osa just Johannes selle sildi ukse pealt ära võttis...), kuid juba on üks korralik kuulujutt ja laim valmis. Bianka ei taha seda uskuda, kuid klassiõde on kindel, ja ütleb, et Johannese juurde peole ei minda. Laenates noorte kõnepruuki – peole selle ahvi juurde ei lähe keegi. Nagu näete, siis nii lihtne ongi kulujuttudele ja laimudele alus panna ja neid levitama hakata, teadmata kas see ikka on nii või ei ole.

Aga edasi. Johannes läheb koju. Kuulab klappidest Red Spotsi. Kodus hakkab ta koristama, võtab appi isegi tolmuimeja, seab joogid ja nõud lauale. Ta valmistub õhtuseks peoks.

Kuid korraks ka õue. Oleme Lasnamäel, kusagil majade vahel. Johannese "sõbrad" Bert (Raimo Sagor), Esko (Henrik Kalmet) jt näevad kahte kutti (need on Johannese klassivennad) tulemas ja lähevad kohe nendega norima. Küsitakse suitsu, raha ja tunda on, et kohe hakatakse vist ka lööma.

Johannes näeb olukorda koduaknast ja jookseb välja – ta lahutab olukorra, kinnitades teistele, et need kaks kutti on tema klassivennad. Johannes küsib oma "sõbralt" Bertilt, millal too talle võla ära maksab – see paneb Johannese taskusse hoopis väikese pakikese kanepiga, ja tõdeb, et müügu see maha, siis ongi võlg tasa. Aga jätke see kanepikotike meelde!!!

'Edasi oleme juba Johannese juures. Külas on kolm klassivenda. Vaikselt rüübatakse kvaliteetset viskit. Johannesele öeldakse, et teisi ei tulegi, sest Liisa oli keelanud neil tulla. Ja ega suuremat pidu siit tulegi.

Taaskord hommik. Tundub, et uue nädala algus? Johannes on jälle jooksmas (tubli poiss!) ja seejärel vannitoas, kus seab end korda ning õpib ühtlasi ka rootsi keelt.

Umbes samal ajal tuleb koju ema, ta on toonud maalt õunu. Kuna Johannesel on üks särk kadunud, siis süüdistab ta ema ja palub, et ema enam tema pesu ei peseks, sest saab sellega ka ise hakkama. Ja nii väikesest asjast ongi taaskord riid majas. Ema tõdeb, et Johannes vihkab teda. Ema lisab, et ta ei talu enam süüdistusi, sest kõik, mis ta teeb, teeks ta nagu valesti. Tegelikult ei tahtnud ta halba, tahtis vaid poja särgi ära pesta. Ema hakkab nutma. Johannes rahuneb maha ja läheb kallistab ema... ta ei ole ju halb poiss, lihtsalt on olukord kuidagi ülimalt keeruline ja raske.

Kuid oleme koolis tagasi. On kehalise tund. Klassikaaslased jõllitavad Johannest. Eks ole jutud lahti läinud.

Poisid hakkavad korvpalli mängima, kuid Johannes pole selles asjas kibe käsi. Ta saabki palliga vastu nina nii, et veri väljas. Mulle tundub, et klassivenna soot oli üsna täpselt ajastatud, et just Johannese nina tabada.

Pärast kehalist algab uus tund, rootsi keel! Bianka kõrval on koh hõivatud, Johannes istub teise lauda. Rootsi keele õpetaja (Kärt Tomingas) on üsna karm naine! Samal ajal liigub klassis mingi paber, kuhu kõik midagi kirjutavad. Lõpuks jõuab see ka Johannese kätte – seal on kirjas, et tuleb kirjutada midagi Johannese kohta aastaraamatusse. No ja see, mis seal kirjas on, on ikka väga õel ja ropp. Johannesel võtab lõua värisema... Seejärel kutsutakse Johannes veel ka tahvli ette vastama. Õpetaja norib temaga ühe tähe kallal. Ja on näha, et Johannes on endast täiesti väljas. See kiri, see norimine... mida veel tahta!

Johannes läheb koolist minema. Linnas tuleb ühe kangi alt suure kiiruga auto, mis peaaegu Johannesele otsa sõidab. Selle juht süüdistab Joahnnest, mistõttu Johannes vihastab ja lööb jalaga küljepeegli küljest. Algab tagaajamine, mis päädib sellega, et poiss saadakse teiste linnakodanike abiga kätte ja järgmiseks on Johannes juba politseis. Ta otsitakse läbi ja jopetaskust leitakse pakike, milles kanep... See päev on ikka täiega aia taha läinud...

Sellega teine osa lõpeb. Nii nagu esimese osa kohta ütlesin, siis ütlen ka nüüd, et tegemist on väga huvitava ja kaasahaarava noortekaga, mida tasub ka vanematel inimestel vaadata!

Süžee on tempokas ja põnev, ka näitlejate mäng on jätkuvalt suurepärane.