Donald Trump tegemas kolmapäeval avaldust. Foto: AP/Scanpix
Maailm
8. jaanuar 2020, 19:09

Donald Trump: tundub, et Iraan annab järele. USA-l on maailma võimsaim sõjavägi, aga me ei taha seda kasutada (48)

USA president Donald Trump ütles kolmapäevases avalduses, et vastusena Iraani raketirünnakule kehtestatakse riigile veel karmimad sanktsioonid. Lisaks kritiseeris ta eelmist president Barack Obamat ning Iraani tuumalepet ning sõnas, et tema peatas kindral Qasem Soleimani tapmisega tulevased terrorirünnakud. 

"Seni, kuni mina olen USA president, ei saa Iraani kunagi tuumarelva," ütles Trump esimese asjana, enne ajakirjanike ja ameeriklaste tervitamist. Trumpi sõnutsi on kõik USA sõdurid terved ning raketirünnak tekitas minimaalset kahju.

"Tundub, et Iraan on järele andmas. See on väga hea kõikidele osapooltele ja tervele maailmale," sõnas Trump ning ütles, et Iraan on maailma juhtiv terrorismi peasponsor. Ta jätkas tapetud kindral Soleimani kirjeldamist kui maailma kõige suurema terroristina, kes vastutas kõige jubedamate tegude eest ning kelle juhtimisel korraldati rünnakuid tsiviilisikutele. USA presidendi sõnutsi plaanis kindral suuri terrorirünnakuid USA vastu, aga tema tapmisega need peatati. "Tema käed olid koos ameeriklaste ja iraanlaste verega. Ta oleks tulnud juba ammu tappa," sõnas president ning teatas, et vastusena raketirünnakule kehtestatakse Teheranile karmimad sanktsioonid. 

Trump võttis seejärel sihikule eelkäija Barack Obama. Lisaks ei pääsenud karmist kriitikast Obama juhtimisel sõlmitud Iraani tuumalepe, mille vastu on Trump olnud juba aastaid, ka presidendikampaania ajal. 

President kordas aastat vana juttu, öeldes, et Iraaniga tuumaleppe sõlmimine ja sanktsioonide eemaldamine oli rumalus. "Selle asemel, et Ameerikat tänada, skandeerisid iraanlased tuumaleppe sõlmimise päeval tänavatel "Surm Ameerikale." Iraan peab oma tuumaambitsioonidest loobuma ja lõpetama terrorismi toetamise," toonitas Trump.

Ta lisas hiljem, et Iraani tulistatud rakettide eest maksis Obama administratsioon, kui tuumaleppe sõlmimisel ja sanktsioonide lõdvendamisel sai Iraan 150 miljardit dollarit (See on valeväide, mida Trump on aastaid korranud.)

"Iraan peab tuumaambitsioonidest loobuma ja lõpetama terrorismi toetamise," sõnas Trump ning pöördus teiste riikide poole, et nad lõpetaksid tuumaleppest kinni hoidmise. "Peame kõik koos töötama uue Iraani leppe nimel, mis muudaks maailma turvalisemaks ja rahulikumaks."  

Samuti ütles Trump, et USA ei vaja enam kütust Lähis-Idast, pannes surve Iraanile: "Tsiviliseeritud maailm peab Iraani režiimile saatma selge sõnumi, et nende käitumist terrori külvamisel üle maailma ei tolereerita. Uued karmid sanktsioonid jäävad kehtima seniks, kuni Iraan muudab enda käitumist." 

Trump rõhutas ka, et USA sõjavägi on maailmsa võimsam ning tugevam kui eales varem, aga rõhutas: "Me ei taha seda kasutada." 

USA president pöördus avalduse lõpus otse iraanlaste poole: "Tahame, et teil oleks suurepärane tulevik, mida väärite. USA on valmis edendama rahu kõigiga, kes seda soovivad."

Eesti aja järgi ööl vastu kolmapäeva korraldas Iraan raketirünnaku Iraagis asuva Al-Asadi õhuväebaasile, kus elavad ka kuus Eesti kaitseväelast. Pentagoni sõnul sihiti ka Irbili õhuväebaasi. Kaitseministeeriumi teatel eestlased rünnakus viga ei saanud ning Eesti staabiohvitser viidi turvakaalutlustel Iraagist Kuveiti. Samuti kukkus Iraani pealinna Teherani lennujaama lähistel alla Ukrainasse suunduma pidanud reisilennuk 176 inimesega pardal, kes kõik hukkusid (Selle kohta loe lähemalt SIIT ja SIIT).