Foto: Stanislav Moškov
Seisukoht
8. jaanuar 2020, 17:24

Seisukoht | Kumb on paha: USA või Iraan? (18)

Ähvardused. Vägivald. Kättemaks. Surm. Elu ei ole film, kus saab enne lõputiitreid kenasti selgeks, kes on heade ja kes pahade poolel. Nii murrangi pead, kes on praeguses pingelises ja segases rahvusvahelises olukorras halbade ja kes heade killast.

Kas halb on USA, kes tappis Iraagi pinnal Iraani kindrali? Või on paha poiss hoopis Iraan, kes tegi kättemaksuks raketirünnaku USA sõjaväebaasidele?

Kumb on suurem ärpleja: kas USA president, kes ähvardas anda jõulise löögi 52 objektile, mis on tähtsad Iraanile ja selle maa kultuurile? Või Iraani juht, kes pärast raketirünnakut hooples, et möödunud ööl andsime USA-le hoobi näkku?

Igatahes on kindel, et ma ei tahaks olla kummagi riigi kodanik. Ma ei tahaks peljata, et millise riigiga minu kodumaa president järgmisena tüli norib, nii et sõjaoht ripub pea kohal. Ega tahaks ka kuulda ülbet võimurit loopimas sõnu, et kavatseb puruks pommitada Toompea lossi ja Tartu ülikooli ning kui minu kodu peaks juhtumisi tee peale jääma, siis…. Mis see maja siis seisab vales kohas!

Kui riikidevahelises konfliktis häviks minu kodu või hukkuks kallis inimene, siis oleks mul täiesti ükskõik, kas see juhtus heade või pahade käe läbi.

Vägivald on halb.

Surm on halb.

Surm vägivallale!