Eeslirakendid Hispaanias Mijase külas sõitjaid ootamas.Foto: Aadu Hiietamm
Maailm
5. detsember 2019, 16:20

Avaldatud kell 11, täiendatud kell 16.20

ETTEPANEK: Hispaania ususelts pakkus Greta Thunbergile Madridi sõiduks keskkonnasõbralikku eeslit (82)

13. novembril USAst katamaraanil La Vagabonde teekonda alustanud Rootsi teismeline kliimaaktivist Greta Thunberg jõudis teisipäeval katamaraanil La Vagabonde Portugali pealinna Lissaboni. Sealt suundub ta edasi Madridi, kus esmaspäeval algas ÜRO kliimakonverents (COP25). 

Thunberg kavatseb Lissabonist Madridi sõita rongiga, et osaleda seal reede õhtul toimuval suurel kliimaaktivistide meeleavaldusel ja loomulikult ka ÜRO kliimakonverentsil.

Greta Thunberg teisipäeval Lissabonis Santo Amaro sadamas. Foto: AFP/Scanpix

Hispaanias Toledo lähistel Talavera de la Reinas tegutsev ususelts pakkus  Facebooki vahendusel Greta Thunbergile Lissabonist Madridi sõiduks eeslit kui eriti keskkonnasõbralikku liikumisvahendit. Postituse juures oli ka eesli pilt.

Greta Thunbergile jäi eesel siiski liiga aeglaseks ning seetõttu kavatses ta neljapäeva õhtul Lissabonis rongi peale astuda. 

Kolmapäeva õhtul võttis Greta Thunberg videosilla vahendusel vastu alternatiivseks Nobeli preemiaks kutsutava Õige Eluviisi Preemia. Septembris määratud auhinnad  anti üle Stockholmis. Greta Thunbergi kõrval said alternatiivse Nobeli preemia Brasiilia indiaanlaste üks liidreid Davi Kopenawa, Hiina naiste õigusi kaitsev advokaat Guo Jianmei ja Lääne-Sahara inimõiguslane Aminatou Haidar. Neist olid Stockholmis auhindade üleandmisel kohal  Kopenawa ja Haidar.

 Iga laureaat sai miljon Rootsi krooni (95 000 eurot). Seda raha ei tohi nad kasutada isiklikuks tarbeks.

Õige Eluviisi Preemia asutas 1980. aastal filantroop Jakob von Uexküll ning see antakse organisatsioonidele või üksikisikutele, kes julgevad ka tavamõtlemise ja tabude kitsendusi rikkudes rahu, ühiskondliku õigluse ja keskkonnakaitse nimel töötada.

Greta Thunberg teatas Lissabonist videosilla kaudu, et Õige Eluviisi Preemia saamine on suur au. Ta lubas, et jätkab koos mõttekaaslastega võitlust kliimamuutuste vastu. "Me ei peatu kunagi," rõhutas ta.