Greata Thunberg aasta inimesena ajakirja Time esikaanel. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
11. detsember 2019, 16:20

Avaldatud 12.30, täiendatud kell 16.20

AASTA INIMENE GRETA THUNBERG: globaalne kliimakatastroof läheneb (186)

Madridis jätkuval ÜRO kliimakonverentsil (COP25) esines kolmapäeval Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg, kelle ajakiri Time valis tänavuseks aasta inimeseks. Tema esinemise toon oli rahulikum kui septembris New Yorgis ÜRO peakorteris toimunud kliimatippkohtumisel. Sõnum oli aga sama: globaalne kliimakatastroof läheneb ja selle vältimiseks ei ole tehtud praktiliselt midagi, vahendab YLE Uutiset. 

Juba aset leidnud soojenemine põhjustab Thunbergi sõnul igal aastal katastroofe ja tuhandete inimeste surma ning muutusi pole näha.

Thunberg tõi välja kahetsusväärse statistika, et maailma 100 suurimat ettevõtet annavad 75% kõigist kasvuhoonegaasidest ning 10% inimkonna arvele langeb pool kõigist kasvuhoonegaasidest..

Thunbergi sõnul on riigid andnud küll olukorra parandamiseks suuri lubadusi, kuid reaalselt  on tehtud väga vähe. Täpsemalt, riigid on käitunud kavalalt, et vältida heitkoguste reaalset vähendamist.

Greta Thunberg Madridis ÜRO kliimakonverentsil kõnelemas. Foto: AP/Scanpix

Thunberg usub endiselt, et katastroof on veel välditav, kuid see ei toimu suurettevõtete või valitsuste algatusel. "Ajaloo kõik suuremad muutused on tulnud tavalistelt inimestelt," rõhutas 3. jaanuaril 17aastaseks saav kliimaaktivist.