ŠOKK: Greta Thunberg šokeeris reedel Torinos kõnet pidades kuulajaid sooviga panna „poliitikud seina äärde“. Järgmine päev oli ta sunnitud vabandama.  Foto: ZUMAPRESS/Scanpix
Maailm
17. detsember 2019, 08:01

Avaldatud 16. detsembril

PINGUTAS ÜLE: kliimaaktivist Greta Thunberg pälvis koduteel Rootsi palju negatiivset tähelepanu (67)

Rootsi noor kliimaaktivist Greta Thunberg jõudis pärast üle nelja kuu kestnud teekonda Euroopa riikides ja Põhja-Ameerikas väsinuna tagasi kodumaale. Kliimamuutuste vastase võitluse eestkõneleja üllatas reedel maailma sooviga poliitikud seina äärde panna ning laupäeval pahandas ta endast tehtud fotoga välja Saksa raudteefirma Deutsche Bahn.      

Maineka ajakirja Time poolt tänavuseks aasta inimeseks valitud Greta Thunberg esines Madridis toimunud ÜRO kliimakonverentsil (COP25) läinud nädala kolmapäeval. Tema esinemise toon oli rahulikum kui septembris New Yorgis ÜRO peakorteris toimunud kliimatippkohtumisel. Sõnum oli aga sama: globaalne kliimakatastroof läheneb ja selle vältimiseks ei ole tehtud praktiliselt midagi.  

Thunbergi sõnul on riigid andnud küll olukorra parandamiseks suuri lubadusi, kuid reaalselt  on tehtud väga vähe. Täpsemalt, riigid on käitunud kavalalt, et vältida heitkoguste reaalset vähendamist. „Tõeline oht on see, kui poliitikud ja ettevõtete juhid teevad näo, et tõeline tegevus on käimas, kui tegelikult ei tehta peaaegu midagi peale kavala raamatupidamise ja loomingulise PR-i,” rõhutas Greta Thunberg, kes 3. jaanuaril saab alles 17aastaseks.

Segadus „seina äärde panemisega“

Madridist sõitis Greta Thunberg Põhja-Itaaliasse Torinosse, kus pidas kampaania „Reeded tuleviku nimel“ raames kõne kohalikele noortele kliimaaktivistidele. Kõnes ärgitas ta poliitikuid „seina äärde panema“ (“put against the wall“) ning tekitas sellega suurt segadust. Paljud kriitikud tõlgendasid Thunbergi esinemist üleskutsena vägivallale.

ŠOKK: Greta Thunberg šokeeris reedel Torinos kõnet pidades kuulajaid sooviga panna „poliitikud seina äärde“. Järgmine päev oli ta sunnitud vabandama.   Foto: ZUMAPRESS/Scanpix

 Pahameeletorm paisus nii suureks, et Greta Thunberg oli sunnitud juba laupäeval vabandust paluma. Ta kirjutas Twitteris , et tegemist oli sõnasõnalise tõlkega rootsi keelest, kus see väljend (“att ställa någon mot väggen“) tähendab sundida kedagi olukorda, kus tuleb anda vastus rasketele küsimustele.

„Nii juhtub, kui sa improviseerid kõnesid teises keeles. Kuid loomulikult ma palun vabandust, kui keegi sellest valesti aru sai,“ kirjutas Thunberg.  Ta lisas, et nii tema kui ka temast innustust saanud noorteliikumine on igasuguse vägivalla vastu. 

Poolik tõde

See ei olnud aga veel. Laupäeval postitas Greta Thunberg Twitteris foto, millel ta istub Saksa kiirrongis ICE põrandal, kõrval kohver ja mitu suurt kotti.  Fotole oli lisatud tekst: „Reisimas ülerahvastatud rongides läbi Saksamaa. Ja viimaks olen teel koju.“

PINGUTAS ÜLE: Laupäeval avaldas Greta Thunberg foto, millel näeb teda Saksa kiirrongis ICE põrandal istumas. Hiljem selgus, et tegemist oli pooliku tõega, sest osa reisist möödus 1. klassi mugavas istmes.  Foto: facebook/gretathunbergsweden/

Saksa raudteefirma Deutsche Bahn vabandas esmalt Twitteri vahendusel Thunbergi ees talle osaks saanud ebamugavuste pärast. Mõni aeg hiljem aga vabandus kustutati. Nimelt selgus, et vähemalt Kasselist Hamburgi sõitis tüdruk koos saatjaskonnaga esimeses klassis, kus vagunisaatja puges pealtnägijate sõnul tema eest hoolitsedes lausa nahast välja. Küll toodi talle kohvi, küll šokolaadi.  

„Oleks olnud ilusam, kui sa oleksid maininud ka seda, kui sõbralikult ja vilunult meie meeskond sinu eest hoolt kandis, kui sa rongi esimeses klassis istusid,“  kirjutas Deutsche Bahn sotsiaalmeedias. Kuna Greta Thunbergil on sotsiaalmeedias 15 miljonit jälgijat, siis näitas avaldatud foto Saksa raudteefirmat väga paljudele halvas valguses.  

Twitteris Deutsche Bahnile  vastates rõhutas Greta Thunberg, et teda rongipõrandal istuvana näitav foto ei olnud mõeldud kriitikana raudteefirma aadressil. Ta väljendas koguni rõõmu ülerahvastatud rongide pärast, sest see näitab, et inimesed valivad võimaluse reisida kliimasõbralike rongidega.

Greta Thunberg sõnul sai segadus alguse sellest, et ta pidi sõitma rongiga Šveitsist Baselist otse Saksamaale Hamburgi, kuid see rongireis tühistati, ning sihtkohta jõudmiseks tuli kasutada kolme rongi. 

Jõulud veedab Greta Thunberg kodus pereseltsis. Üle nelja kuu kestnud ringsõidul saatis teda isa Svante. Kodus ootasid teda ema Malena Ernman, õde ja kaks koera.