Balti kett 30Video: Aldo Luud
ÕL TV | Õhtuleht
23. august 2019, 18:00

ÕL VIDEO | BALTI KETT 30 | Marju Lauristin: inimesed riskisid sinna minnes üsna teadlikult (72)

Tänavu möödub 30 aastat Balti ketist. Õhtuleht toob lugejateni armastatud ja tuntud eestlaste meenutused 23. augustist 1989, kui ligi kaks miljonit inimest seisid Tallinnast Vilniuseni kätest kinni hoides, näitamaks maailmale oma vabadustahet ning juhtimaks tähelepanu Saksamaa ja NSV Liidu vahel sõlmitud Molotovi-Ribbentropi paktile, mille salaprotokollides jagati Ida-Euroopa mõjusfäärideks.

"Olin Balti keti päeval Toompeal, Pikas Hermannis. Olime seal koos härra Rüütliga. Mulle usaldati öelda koos härra Rüütliga avasõnad," meenutab poliitik Marju Lauristin.

Poliitik räägib, et tornis oli väga tuuline. "Tuul oli hirmus kõva, aga samal ajal oli tunne, et see ongi midagi, mis on võib-olla kunagi ajalugu," ütleb ta.

"Tegelikult oli ju niiviisi, et kui Toompea mäelt alla tulla, olid seal Nõukogude garnison ja tankid. Sisuliselt oli see ikkagi okupatsiooniaeg, mis ei olnud veel sugugi lagunema hakanud. Inimesed riskisid ju siiski üsna teadlikult, kui nad metsade vahele ja Balti ketile läksid. Meie, kes me selle algatasime, tajusime väga suurt vastutust ja samas hiiglaslikku tahet, mis inimesi ühendas," räägib Lauristin.

Vaata lähemalt videost!