Foto: Erakogu
Lugejakiri
23. august 2019, 07:10

BALTI KETT 30 | Raadiosidet aitasid organiseerida amatöörid (5)

Balti keti organiseerijatel tekkis arutluste ajal küsimus, et mis juhtub, kui üritust turvavad ja selle raadiosidega kindlustamist lubanud miilitsad peaksid saama KGB-t või mõnelt teiselt kõrgelt riigiametilt korralduse see tegevus katkestada ja ketist lahkuda.

Viktor Hansenil tekkis idee pöörduda alternatiivse sidesüsteemi loomise mõttega raadioamatööride poole ning see oleks allunud ainult Rahvarinde juhtidele. Tema mõte langes täiesti õigesse kohta. Mitmed raadiomehed olid juba omavahel arutanud võimalusi, mil moel oleks võimalik lisada oma panus sellesse suurte ja väga olulisse Rahvarinde üritusse. Pärnu- ja Läänemaal võttis raadioamatööride koordinatsiooni oma peale Ako Põhako, Tartu- ja Põlvamaal Aadu Jõgiaas ning Võrumaal Tõnu Taimsaar.

Foto: Erakogu

Koheselt asuti tegutsema ja kõik osalemiseks nõusoleku andnud raadioamatöörid esitasid taotluspalved ENSV Sideministeeriumi Riiklikule Elekterside Inspektsioonile (REI), et saada välitingimustes amatöörraadiojaama ekspluateerimise ajutist luba Balti keti trassil. Paljud raadiomehed ei uskunud, et see luba antakse, kuid tõenäoliselt oli KGB (REI koostööpartner) huvitatud nendest isikutest, kes olid valmis osalema Nõukogude Liidu vastases aktsioonis.

Rapla mehe Meelis Allika arvates võis see olla täiesti KGB sõjakavalus, et ketis osalevad kutsungid ja asukohad täpselt dokumenteeritud saaksid, oli ju ilmne, et vastasel korral oleksid raadioamatöörid ikkagi läinud sinna loata tegutsema.

Foto: Erakogu

Tallinna ja Harjumaa raadioamatööride seas levitati samal ajal teadmist, et ketis osalevad raadiomehed peavad tulevikus oma registreeritud kutsungiga hüvasti jätma. Tõenäoliselt oligi sellest hirmutamisest kasu, sest Tallinnast ja Harjumaalt tegeles keti sidega ainult kaks raadioamatööri. Loomulikult oli trassi katmisel amatöörraadiosidega probleemid, sest väga vähesed omasid tol ajal portatiivseid või mobiilseid raadiojaamu. Oli ju aeg, millal kogu aparatuur tuli ise ehitada.

Foto: Erakogu

Järgneb loetelu Balti Ketis osalenud raadioamatööridest, mis baseerub ketis paiknemise järjestusele:

Tallinn Mati Lindepuu ja Mati Saviste, Rapla Meelis Allika, Türi Heldur Aade, Harri Tõnisma, Arkma Ants Oitsalu, Enn Eriste, Olustvere Mihkel Naissoo, Ahto Kallastu, Mudiste Ako Põhako, Viljandi Vello Luhaste, Loodi Aadu Jõgiaas, seejärel Andres Reedo, Tõnu Taimsaar, Madis Eiche, Andres Puusepp ning Lillis Valera Kaljagin ja Viljo Allik.

Raadioamatööride loodud sidevõrk toimis üle Eesti edukalt, ainult Raplas tegeles keegi raadiohäirete tekitamisega. Lihtne peilimine näitas, et segav signaal võib tulla Rapla Rajooni TSN Täitevkomitee hoone lähedalt, kus paiknes tsiviilkaitse maaalune punker.

Foto: Erakogu