Mart HelmeFoto: Tiina Kõrtsini
Poliitika
1. oktoober 2018, 14:35

Mart Helme: Sisaski väljaütlemine põhjustas erakonnas pahameeletormi (59)

EKRE esimees Mart Helme rääkis Õhtulehele, et Siiri Sisaski kandidatuuri taandamine oli laulja ja EKRE ühine otsus. 

Laulja Siiri Sisask, kes teatas paar päeva tagasi, et astub EKRE-sse, on nüüd meelt muutnud ning loobub riigikogu valimistel kandideerimisest. Põhjuseks on Sisaski laupäeval välja öeldud seisukoht Delfis, kus ta räägib, et pooldab samasooliste kooselu. EKRE on aga kooseluseaduse vastu ning Sisaski seisukoht tekitas erakonna liikmetes pahameeletormi.

"See, mis ta ütles laupäeval ja mis puudutas kooseluseadust ja omasooiharaid, see oli meile täielik üllatus. See põhjustas tormi erakonnas, mis nädalavahetusel kasvas ja selle tormi jõud ei ole veel tänagi maha vaibunud," tunnistab Mart Helme.

Poliitik märgib, et ekrelased on väga põhimõttekindlad ja väga selgelt seda meelt, et ei tohi teha mingisuguseid taktikalisi järeleandmisi. Helme nendib, et on oma liikmeskonnaga selles suhtes solidaarne. Seeõttu sündis Sisaskiga tekkinud olukorda arutades ühine otsus, et laulja astub kõrvale.

"Siiri puhul ma hindan väga kõrgelt seda, et ta leidis, et kui tema kandideerimine tekitab pingeid ja pahameelt, siis ta astub kõrvale. Minu arvates on see väga lugupidamist vääriv samm. Me rääkisime temaga juba pühapäeval ja ta ütles juba siis, et kui see on erakonna sisetervisele parem, siis on ta nõus oma kanditatuuri maha võtma," selgitab Helme.

Helme tõdeb, et Sisaski kooseluseadust puudutavad väljaütlemised muutsid erakonnaliikmete suhtumist temasse kardinaalselt. Enne laupäeva suhtuti Sisaskisse väga suure poolehoiuga ning inimestel oli hea meel, et ta erakonnaga liitub. Kooseluseaduse teemal öeldu tekitas ekrelastes ja erakonna pooldajates aga hämmingut ja pahameelt.

Testküsimused lauale

Helme sõnul polnud nad varem Sisaskiga kooseluseaduse teemat puudutanud. 

"Ta ütles, et ta on meie programmiga põhjalikult tutvunud ja jagab meie seisukohti ja me ei pidanud vajalikuks sellest üldse rääkida. Nii nagu me ei rääkinud sellest ka Jaan Männikuga, kes kogu aeg rääkis seda, kuidas ta on immigratsiooni vastu ja et Eesti ei tohi muutda niisuguseks nagu Rootsi või Saksamaa. Ja siis ühtäkki pärast seda, kui ta oli välja kuulutatud, lõi põnnama ja ütles, et, aga näe, nüüd mulle öeldakse, et ma olen rassist," kirjeldab Helme.

Ta lisab, et poliitikas tuleb negatiivse tähelepanuga arvestada. 

"Reformierakondlased järjest materdavad mind, kuidas ma olen Putini agent. Ma ei ole sealt veel pennigi raha saanud, aga eks ma siis pean minema Kremlisse ja seal mõne kohaliku bojaariga rääkima, et andke mulle raha ka," toob Helme näite. "See on poliitika. Nõrganärvilistel ei ole poliitikasse asja."

Helme nendib, et erakonnas on juba arutatud, kuidas edaspidi taolisi olukordi vältida, nagu Siiri Sisaski ja Jaan Männikuga juhtus. Edaspidi kavatsetakse konkreetsed testküsimused lauale panna. 

"Need puudutavad siis mitte ainult kooseluseadust vaid ka Eesti-Vene piirilepingu küsimust, suhtumist Euroopa liitu, Eesti suveräänsuse küsimust EL-i kontekstis. Need ja mitmed teised küsimused tuleb lauale panna ja saada konkreetsed vastused."

Martin Helme: kahju, et nii läks

Ekrelane Martin Helme kirjutab Facebookis, et tal on kahju, et nii läks.

"Sisask ei tõstatanud oma erimeelsust kooseluseaduse küsimuses kordagi siis, kui toimusid läbirääkimised temaga meile tulemiseks. Vastupidi, ta korduvalt rõhutas,et talle meeldib meie programm. Tema väga põhimõtteline ja paindumatu positsioon homoteemal sai kokku erakonna väga põhimõttelise ja paindumatu positsiooniga. Minu jaoks oli keskseks küsimus, kuidas ta kavatseb hääletada fraktsiooni liikmena kooseluseaduse tühistamise puhul ja kui ei ole kindlust, et ta hääletab koos erakonnaga, siis ei olegi muud lahendust kui kandidatuuri maha võtmine," selgitas Helme.

Martin Helme Foto: Teet Malsroos

Ühtlasi pöördus ta kõigi EKRE toetajate poole, kes Sisaski väljaütlemise peale endast välja läksid.

"Võiks rohkem usku olla meie põhimõttekindlusesse. Poliitikas ei liiguta oma eesmärkide poole alati sirge joonega, vahel tuleb teha tiibmanöövreid. Meie eesmärk ei ole iga hinna eest tassida erakonda kokku kuulsaid inimesi, vaid koguda meie lipu alla kõik rahvuslikult ja konservatiivselt meelestatud inimesed ja Siiri Sisask on kahtlemata rahvuslane," avaldas Helme. "Kuulasime terve nädalavahetuse oma toetajatelt tulnud tagasisidet, suhtlesime Sisaskiga ja arutasime, mida tekkinud olukorras edasi teha. Täna hommikuks jõudsime sellise otsuseni. Elu läheb edasi."

Sisask oleks hääletanud nii nagu teised

Eile saatis Siiri Sisask EKRE liikmetele kirja, kus selgitas enda arvamust seoses kooseluseaduse teemaga. 

"Erakonnas on samasooliste kooselude küsimuses nii- ja naapidi mõtlejaid
ning paljud juba ilmselt teavad, et suhtun omasooliste koosellu
tolerantselt," alustab Sisask enda kirja. "Pean vajalikuks selgitada, et ma ei tolereeri varases lapsepõlves selliste teadmiste ja õpetuste edastamist kooliõpikute kaudu. Samuti ei tolereeri ma pealesurutud sellealase temaatika kohaldamist lasteaialastele.

Kuna minu maailmavaatelised seisukohad kattuvad enamikus programmilistes
punktides EKRE seisukohtadega, ei hakka ma kooselu küsimuses erakonnale
vastu töötama.

Kui Harju- ja Raplamaa rahvas peaks mind valima parlamenti, siis
kavatsen hääletama hakata nii nagu fraktsioon kokku lepib."

Täna tuli ta aga välja uue kirjaga, kus ütleb, et tal polnud tahet ega plaani õõnestada EKRE vaateid ning paljud erakonna seisukohad on talle jätkuvalt sümpaatsed. Loe pikemalt SIIT!