Foto: Jörgen Norkroos
Poliitika
30. september 2018, 17:29

Ekrelased pole rahul, et Siiri Sisask erakonnaga liitub (236)

Laulja Siiri Sisask teatas laupäeval, et liitub Eesti Konservatiivse Rahvaerakonnaga (EKRE)  ning kandideerib ka  2019. aasta valimistel riigikokku.

Suurt nurinat erakonna liikmete seas tekitas aga Sisaski intervjuu Delfile, kus laulja leidis, et  samasoolised paarid võiksid koos elada ja lapsi kasvatada. 

"Ma saan aru, et EKRE on lähtunud oma vaadetes kristlikust kultuuriruumist ja tänu sellele on seal tulnud aegadest ja seisukohtadest lähtuvalt mingisugune perekonnamudel, millest nad nüüd kinni hoiavad, aga maailm on muutumas, kristlik kultuuriruum on muutumas, paavst on välja öelnud väga tolerantseid seisukohti," viitas Sisask kooseluseadusele.

Sisask saatis erakonna liikmetele täna kirja, kus kinnitas, et ei kavatse erimeelsusest hoolimata kooselu küsimuses erakonnale vastu töötada.

"Head EKRE liikmed, erakonnas on samasooliste kooselude küsimuses nii- ja naapidi mõtlejaid ning paljud juba ilmselt teavad, et suhtun omasooliste koosellu tolerantselt. Pean vajalikuks selgitada, et ma ei tolereeri varases lapsepõlves selliste teadmiste ja õpetuste edastamist kooliõpikute kaudu. Samuti ei  tolereeri ma pealesurutud sellealase temaatika kohaldamist 
lasteaialastele. Kuna minu maailmavaatelised seisukohad kattuvad enamikus programmilistes  punktides EKRE seisukohtadega, ei hakka ma kooselu küsimuses erakonnale  vastu töötama. Kui Harju- ja Raplamaa rahvas peaks mind valima parlamenti, siis  kavatsen hääletama hakata nii nagu fraktsioon kokku lepib."

Kirjast hoolimata heidavad EKRE liikmed ja toetajad sotsiaalmeedias Sisaskile ette erakonna põhiväärtuste vastu olemist. Algatatud on isegi küsitlus, kus uuritakse, kas Sisaski avaldus erakonnaga liitumiseks tuleks tagasi lükata. 

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna aseesimehe Jaak Madisoni sõnul menetleb uute liitujate avaldusi kohalik ringkonna juhatus ehk Sisaski puhul Harju- ja Raplamaa ringkond. Erakonnaga liitudes peab liituja olema nõus erakonna põhikirja ja programmiliste eesmärkidega, milleks on ka kooseluseaduse tühistamine.

"Kuna Siiri Sisask on öelnud ka tänases kirjas erakonna liikmetele, et valituks osutudes riigikogu valimistel ta toetab fraktsiooni seisukohti, siis järelikult on ta ka nõus erakonna seisukohtadega. Seetõttu ei tohiks olla takistusi ringkonna liituja vastvõtmiseks, kuid seda otsustab juba kohalik ringkond," selgitas Madison.