RINGKONNAKOHTUS: Triin Tulevi esindaja Maria Mägi-Rohtmets (paremalt teine) taotleb ringkonnakohtule esitatud apellatsioonis tühistada maakohtu otsus osaliselt – tsiviilhagisse puutuvas osas ja soovib, et tsiviilhagi rahuldataks täies osas, mis on 20 000 eurot. Vasakul prokurör Üle Jaanhold ja paremal kannatanu teine esindaja Eeva Mägi.Foto: Laura Oks
Krimi
17. märts 2015, 07:00

Triin Tulevi peksuasja arutelu jõudis ringkonnakohtusse (68)

Harju maakohtus Triin Tulevi peksmises süüdi mõistetud Rasmus Vesiloo kaitsja ütleb ringkonnakohtus, et tema klient tõepoolest kõndis väidetava koduvägivalla ajal unes ja tuleb seetõttu õigeks mõista.

Kannatanu esindaja seevastu rõhutab, et vägivalda ei tohi mingil juhul õigustada ja taotleb omakorda tsiviilhagi rahuldamist täies ulatuses.

Harju maakohus määras Vesiloole üheksakuulise vangistuse kolmeaastase katseajaga ja mõistis temalt tsiviilhagi korras kannatanu kasuks välja 3500 eurot. Kannatanu sooviks oli ja on kaugelt suurem kahjusumma, 20 000 eurot, ja asi jõudis arutusele ringkonnakohtus.

Põhja ringkonnaprokurör Ülle Jaanhold leiab seal, et Vesiloo süüdimõistev otsus on õige ja seaduslikult põhjendatud, samuti nõustub ka maakohtuga selles osas, mis puudutab tsiviilhagi osalist rahuldamist.

Vesiloo kaitsja Aadu Luberg ütles eile ringkonnakohtus, et maakohus ei pidanud tema kliendi tunnistusi usaldusväärseteks ja arvas, et somnambulism ehk uneskõnd on vaid vastutusest pääsemiseks otsitud vabandus. Lubergi sõnul on aga selliseid juhtumeid olnud ning just nii ongi ka Vesiloo puhul.

Tulevi esindaja Maria Mägi-Rohtmetsa sõnul ei tohi aga vägivalda mingil juhul õigustada. Tema sõnul ei ole süüdistatav endale siiani aru andnud, mida ta on teinud. "Teie ees on vägivallamenetlus, kus tuleb otsustada, kas mõistame hukka vägivalla ja ühtlasi selle vale, millega tahetakse end puhtaks pesta, põhjendades, et kui ma ei mäleta, siis ma ei ole süüdi," ütleb Mägi-Rohtmets.

"Olen tõeliselt üllatunud, et paljud inimesed, sealhulgas juristid, on seisukohal, et enamasti on ohvrid ise süüdi nende vastu toime pandud kuritegudes."

Triin Tulev ütleb Õhtulehele Vesiloo apellatsiooni kommenteerides, et ei jõua ära imestada tema ignorantsust.

"Kohtus ei mäletanud ta midagi oma ‘’vägitööst’’ ega sellest õudsest ööst, mis muutis mu elu igaveseks. Juba järgmisel päeval pärast eelmist kohtuistungit avaldas ta aga igasuguseid põnevaid väljamõeldisi minu ja mu perekonna kohta, ning samas artiklis ütles – ilmselt kogemata –, et mäletab seda ööd selgelt ning kirjeldas seda detailselt, sellest ööst mõistagi avaldas ta siis oma versiooni," viitab Tulev Vesiloo ütluste vastuolulisusele.

Rasmus Vesiloo sõnul ei pea öeldu paika: "Ma ei ole mitte üheski artiklis ega intervjuus öelnud, et ma mäletan seda ööd selgelt, ega seda, kuidas Triin Tulev sinika sai. Samuti ei ole ma kunagi avaldanud mitte ühtegi väljamõeldist Triin Tulevi ega tema perekonna kohta. Antud kahes intervjuus olen viidanud vaid tema enda sõnadele, mida ta on erinevatele inimestele ning ka oma haigusloos avaldanud. Ma ei tea, kas väited, mida Triin Tulev oma perekonna vägivaldsuse kohta on avaldanud on ka tõesed, kuid minu ütlustes ei ole vastuolu ja vajadusel suudan ma kõike ka erinevate tõendite ja tunnistajatega tõestada."

Ringkonnakohus teeb oma otsuse teatavaks 6. aprillil.