KOHTUSAALIS: Triin Tulevil on seljataga kohtuprotsess, kus tema endine elukaaslane Rasmus Vesiloo mõisteti tema peksmises süüdi. Foto: MATI HIIS
Eesti uudised
21. veebruar 2015, 07:00

Triin Tulev: saan perevägivalla ohvritelt kirju, mille sisu on õõvastav (136)

Triin Tulev jätkab oma mittetulundusühinguga võitlust perevägivalla vastu. Ta ütleb, et fondi poole on abi saamiseks pöördunud hulk inimesi. Ka lapsi, keda vanemad on juba aastaid peksnud.

Mullu oktoobris asutas Triin Tulev mittetulundusühingu Elus Fond. "Meie kaudu leiavad perevägivalla all kannatanud naised, mehed ja lapsed vaimset tuge – psühholooge, terapeute. Me korraldame informatiivseid seminare ja leiame üheskoos probleemidele lahendusi," teatas ka ise perevägivalla all kannatanud Tulev toona sotsiaalmeedias. Selle järel on meedias olnud palju juttu tema kohtusaagast Rasmus Vesilooga ja raamatust, kuid fondi tegevusest on kuulda vähe. Nädala eest ületas meediakünnise hoopis see, et Tulev laeb patareisid Tais, kus ta on varem aastaid elanud.

Mu süda valutab nende naiste pärast.

Õhtuleht sai mureliku kirja: "Mis seisus on Triin Tulevi MTÜ? Mis on saanud sellest rahast, mida inimesed sinna kandnud on? Kui palju sinna üldse raha kantud on?" Tulev selgitab, et nende poole on pöördunud palju inimesi. "Mehi, naisi ja lapsi. Palju on tulnud selliseid kirju, kus kannataja istub kodus sinikate ja verevalumitega ja tal ei ole kuskile turvalisse kohta minna, kust vägivallatseja teda kätte ei saa. Paljudel neist ei ole ka tööd, sest sellise elu juures on väga raske ühel töökohal püsida, eriti veel, kui elukaaslane ekspluateerib seda võimalust," räägib ta ja lisab, et keskmiselt tuleb neile päevas veidi üle paarikümne kirja. "Mitu korda on kirjade sisu olnud niivõrd õõvastav, et endal, olles olnud samas olukorras, tuleb lugedes pisar silma. Mu süda valutab nende naiste pärast. Veel enam – Eesti olukorra pärast," sõnab Tulev.

Näiteks kirjutas hiljuti Elus Fondile 13aastane neiu, kes oli kogu oma senise elu pealt näinud isa pidevat vägivallatsemist ema kallal. "Tüdruk oli ilmselgelt nendest aastatest siiani kohutavas traumas, kuid nüüdseks on selle pere olukord õnneks nii-öelda füüsiliselt lahenenud. Ema võttis end suuresti tänu alaealiste laste palvetele kokku ja nad ei ela enam vägivaldse isaga koos," selgitab Tulev. "Tõsiselt kurb olukord. Missugune perekond tahaks elada ilma isata? Paraku tuleb tõdeda, et ilma selliselt käituva meesfiguurita peres on oluliselt parem, turvalisem ja vaimselt ning füüsiliselt tervem kasvada siiski ilma isata."

Tulev ütleb, et praeguseks on kümmekond inimest annetanud kokku 250 eurot. "Oleme Elus Fondi paigutanud enamasti oma isiklikku raha, kuid sellest olulisem – praktiliselt kogu oma vaba aja. Võitleme Eestis piinlikult kõrgete perevägivalla juhtumite arvu vastu südamega ja seega pole ühestki vägivalla all kannatanud inimestele pühendatud minutist kahju."

Kritiseerib võltsabivajajaid

Tulev tunnistab: ta on äärmiselt kurb, et kohtab ka nii-öelda võltsabivajajad. "Nimesid nimetamata – lihtsalt piinlik on nende inimeste pärast! Pole viisakas annetusi küsida, kui reaalselt pole ju tegelikult abi vaja."

Ta ütleb, et talle ei meeldi rahast rääkida, kuid sellel on teinekord siiski väga suur võim. "Ja meie kui vägivalla all kannatanud inimeste toetusfondi mõjutab paraku raha üsna suurel määral – teraapiaseansid on meie riigis paljudele abivajajatele kättesaamatud. On naisi, kes on pidanud oma psühholoogist loobuma, sest vahele on tulnud vajadus elukohta vahetada ja sellega seoses laste koolegi vahetada. Paljud lapsedki vajavad ju teraapiat. See kõik maksab."

Iganädalane teraapiaseanss

Teraapia kui selline on Tulevi meelest Eestis veel üsna vähemõistetud termin. "Toetutakse ju meie ühiskonnas veel üsna palju arusaamale, et kõigega tuleb ise hakkama saada. Kuid paraku ei õnnestu see inimesel sugugi alati. Igal post-traumaatilise stressihäire all kannataval indiviidil on vaja kedagi, kellega ta saab oma muredest rääkida, on vaja kedagi, kes annab erapooletult nõu."

Tulev leiab, et kui inimene ei saa oma probleeme sisemiselt lahendatud, tekivad perele jäädavad vaimsed kahjustused ehk eelarvamused kõigi meeste suhtes. "Lapsed, kes on näinud pealt, või veel hullem – kes on ise kannatanud perevägivalla all, kardavad täiskasvanuks saades luua suhteid või loovad neid vastavalt sissekujunenud arusaamadele: mees võib naist lüüa; ema võib isa lüüa jne. See ei ole õige. Ükski vägivallavorm ei ole õige."

Tulev ütleb, et Elus Fond korraldab igal laupäeval kell 9.30 Tallinnas tasuta teraapiaseansi. Selle kohta saab lisainfot, kirjutades e-kirja aadressil [email protected].