SEMUD? Märulinäitleja ja vähemal määral bluusimuusikuna tuntud Steven Seagal on kirjeldanud Vladimir Putinit kui oma venda. Foto: AP / Scanpix
Eesti uudised
16. juuli 2014, 07:00

Muusikud Steven Seagalist: loll mees, aga üle pole vaja reageerida (24)

Teisipäeval levis kulutulena ­uudis, et Haapsalus "Augustibluusile" esinema tulev Steven Seagal on seoses toetusavaldustega Putinile ja Venemaa okupatsioonile Krimmis niivõrd vastuvõetamatu, et Tõnis Mägi kutsus lausa üles bluusiüritust boikottima.

Põhiliselt märulifilmidega tuntuks saanud Seagal pääses viimati leheveergudele märtsikuus, kui esines Vene meedias toetusavaldustega Krimmi olukorrale pärast okupatsiooni. "Idee kaitsta vene keelt kõnelevaid inimesi Krimmis, oma vara ja Vene Musta mere sõjaväebaasi oli väga mõistlik," toetas Seagal Putini plaani, vahendab ajaleht Guardian. Ühtlasi sai temast aasta eest Vene Degtyarevi relvatehase reklaaminägu USAs.

"Kutsun suisa boikoteerima," põrutas Tõnis Mägi eilses intervjuus Raadio 2 "Suveraadiole." Mägi teada plaanib Seagal varsti pärast Eestis esinemist üles astuda ka okupeeritud Sevastopolis, kuigi tema ametlik ajakava seda eile ei kinnitanud. "See on täielik provokatsioon, võtta selline mees siia praegusel hetkel," leiab Mägi, kes esines "Augustibluusil" eelmisel aastal.

Korraldaja: see on muusika, mitte poliitika

Bluusiürituse korraldaja Indrek Ditmann nendib, et kuulis Seagali vaadetest alles eile hommikul meediast.

"Ei ole kursis ei Steven Seagali ega ka Chuck Norrise eraeluga nii täpselt, mida nad vabal ajal teevad või mitte," tõdeb Ditmann. "Ei ole ise ju selliste vaadetega siin keegi meie hulgast, jumala eest."

Ditmanni sõnul on tuntud artistide esinema kutsumine mitme aasta pikkune töö. "See ei ole selline protsess, et ühel päeval võtad ja teisel päeval jätad," selgitab ta. "Me ei saa vaadata iga artisti, iga bändimehe tausta. Meie lähtume ikkagi kunstilisest tasemest, nende inimeste tuntusest, nende tasemest oma nišis ja nii edasi. Meil on 30 artisti. Rõhutan, et see on ikkagi festival. See ei ole Steven Seagali kontsert lauluväljakul, kus ta hakkab oma poliitilisi põhimõtteid välja hüüdma või miskit taolist. See on festival ja see on festivali ühe päeva peaesineja." Seagal andis lõpliku kinnituse bluusiüritusel osalemise kohta alles esmaspäeval, kuigi põhimõtteline kokkulepe oli umbes jaanipäevast.

Korraldaja leiab, et esinemist ei saa võtta poliitilise avaldusena. "Youtube’is on olemas temalt sada lugu. Võib vaadata. Ei ole tegemist mitte millegi poliitilisega. Selline sõnum puudub, see on bluus," on Ditmann veendunud.

Nõgisto: s*tt näitleja, seda võin küll öelda

"Ma ei ole seda enda jaoks selgeks mõelnud," tõdeb luuletaja ja muusik Aapo Ilves, kes samuti "Augustibluusil" esineb. Siiski ei lähe ta sellest esialgu väga keema. "Igasuguste imelike ja rumalate inimestega niikuinii tallan ühte planeeti," muigab ta ja ütleb, et ei suhtu lausboikotti hästi. "Natuke nadi oleks ühe ahvi pärast. Ma ei mõtle muidugi Tõnist. Usun, et see kuidagi laheneb. Loomulikult mulle ei meeldi, kui keegi on nii rumal, et teeb selliseid avaldusi nagu Steven. Aga ma ei kiirusta kohe ka Mäksi moodi üles kutsuma. Väga palju toredaid muusikuid on teinud ju palju tänuväärt tööd selle festivali õnnestumiseks," räägib Ilves, kelle bänd Trikster esineb 2. augustil vahetult enne Seagali. "Pärast meid võib rahulikult ära minna."

Umbes sama meelt on ka Jaanus Nõgisto. "Ma ei tea täpselt seda tagamaad," tõdeb muusik. "Ta on mingi Putini friend vist, jah? Võrdlemisi tülgastav on see ausalt öeldes," ei taha Nõgisto poliitilist seisukohta võtta. "See on korraldajate vastutada. S*tt näitleja, seda ma võin küll öelda! Aga see on kõrvaline asi. Ma ei taha öelda midagi sellist, et ma õudselt nördinud olen. Äkki ta on õudselt kihvt muusik. Äkki ta laulab bluusi sellest, kuidas ta Putiniga koos tina paneb. Võib väga naljakas olla," muigab Nõgisto, et muusikat ja poliitikat ei saa nii otseselt siduda. "Inimese enda südametunnistuse asi, kuidas ta seda teeb."