LAUL ANNAB TUGE: „Laul aitab vabaduseiha ja ühtsust ülal hoida, sellest räägitakse ka ukrainlaste puhul,“ sõnab Heli Jürgenson. „Meiegi tunneme õlatunnet kõige enam laulupidudel, eestlane tunnetab seda oma geneetilise koodiga.“Foto: Martin Ahven
Inimesed
27. märts 2022, 11:16

Dirigent Heli Jürgenson: „Kui kindel saab täna üldse millelegi olla? Kas meie järgmine laulupidu toimub?“ (1)

„Meie õpetaja oli kuskilt saanud banaani. Ühe banaani. Igale lapsele lõigati õhuke viil, et saaks vähemasti tunda selle maitset,“ meenutab ühte hetke oma esimeselt laulupeolt Heli Jürgenson – Grammyle nomineeritud koormeister, XII noorte laulu- ja tantsupeo „Mina jään“ peadirigent ning rahvusooperi peakoormeister.

Heli Jürgensoni klaveriõpingud Aseri muusikakoolis päädisid katsetega Otsa muusikakoolis koorijuhtimise klassis, kuna leiti, et tal on pianistiks saamiseks liialt väike käsi. Nüüd ütleb Heli, et on tänulik kõrgematele jõududude, kes juhatasid ta noore neiuna ühe ukse tagant teise taha, kus talle avanes koorimuusika maailm, milles sotsiaalne suhtlus on sama oluline kui professionaalsus. Et just koormeistrina on ta lihvitud oskusi märgatud, näitab fakt, et Heli on nomineeritud koormeistrina tänavuste Grammy auhindade parima kooriesituse kategoorias. Niisuguse tunnustuse taga on osalemine koos hinnatud helirežissööri Jens Brauniga Eesti Filharmoonia kammerkoori ja Kaspars Putniņši CD-plaadi „Schnittke: Choir Concerto; Three Sacred Hymns; Pärt: Seven Magnificat-Antiphons“ ettevalmistamisel ja  salvestamisel.  

Edasi lugemiseks: