Tantsupeo neljapäevahommikusel proovil oli laitmatu peoilm. Kalevi staadionil toimub kokku kolm tantsupeo etendust. Foto: HEIKO KRUUSI
Eesti uudised
29. juuni 2017, 16:10

Laulu- ja tantsupidu „Mina jään!“ kinnitab sidet kodumullaga

XII noorte laulu- ja tantsupeo keskmes on noore põlvkonna side juurtega, oma maa, kultuuri ja ka vanema põlvkonnaga ehk tõrviku edasikandmine, nagu ütlevad korraldajad.
Tantsupeo neljapäevahommikusel proovil oli laitmatu peoilm. Kalevi staadionil toimub kokku kolm tantsupeo etendust. Foto: HEIKO KRUUSI

„Peoks on kõik valmis!” kuulutas peo peakorraldaja Aet Maatee teisipäeva lõuna paiku Oru hotellis olevasse pressikeskusse kogunenud arvukale ajakirjanike hulgale. Nii kinnitasid ka laupeo, tantsupeo ja rahvamuusikapeo juhid, samuti kõik need, kelle õlul lasub korraldamise ja turvalisuse koorem.

Nemad juhivad pidusid kunstiliselt: laulupeo peadirigent Heli Jürgenson, ideekavandi autor Rasmus Puur, tantsupeo pealavastaja Margus Toomla, rahvamuusikapeo loominguline juht Juhan Uppin. Foto: HEIKO KRUUSI

Jah, pidu on tegelikult kolm pidu korraga. Laulupidu tõstab esile uue põlvkonna heliloojate loomingu, oma laulupeodebüüdi teeb 17 noort dirigenti. Tantsupidu tugineb muistendile Koidust ja Hämarikust. Rahvamuusikapidu toob kokku pooltuhat noort mängijat, kes jätkavad traditsiooni ja kannavad edasi rahvamuusika väärtusi.

Suure peo ettevalmistused algasid juba 2014. aastal, senise töö emotsionaalne kulminatsioon on pühapäeval kell 9.30 algav rongkäik, kus osaleb kokku ligi 39 000 peolist. Need on noored igast Eestimaa nurgast, keskmine vanus on 13,3 aastat, ja kõige enam on 9-aastaseid Laurasid ja Rasmuseid, ütles Maatee. 19 000 väljastpoolt Tallinna tulnud noort on majutatud 45 pealinna kooli.

Peo sõnumid

Laulupeo peadirigent Heli Jürgenson ütles: „Ideekavand kannab mõtet, et noored on valmis võtma vastutust. Me tahame rõhutada eestlaseks olemist ja siia jäämist, meie juured on siin. Laulupeo ajal on linn täis noort energiat, andekaid noori juhendavad noored andekad dirigendid. Ootame rahvast ilusale kontserdile ja kutsume üles peopäeval heiskama Eesti lippe.” Tantsupeo pealavastaja Margus Toomla: „Tantsupeo põhisõnum on rahvuskultuuri põhiväärtuste hoidmine ja põlvest põlve edasiandmine, mida väljendatakse Koidu ja Hämariku teekonnana neljas aastaajas. Tulge noortepeole nautima ilusat Eesti muusikat, tantsu ja pillimuusikat ning võtke kaasa oma pere, tuttavad ja sõbrad!” Rahvamuusikapeo juht Juhan Uppin märkis: „Rahvamuusika on minu maa muusika, mida siinsed inimesed on oma kodudes harrastanud ja edasi kandnud. Loodan, et need pooltuhat noort pillimängijat toovad oma muusika linnaruumi ja rõõmustavad peolisi mitte ainult kontsertidel, selleks ju rahvamuusika ongi! Ootame kõiki rahvamuusikapeo tasuta kontserdile laupäeval kell 15 Kalevi staadioni kõrval Poolamäe pargis.”

Vihmavarjud ja riigilipud

Korraldajate nimel edastas teabejuht Sten Weidebaum palve, et keegi ei võtaks kontserdipaika kaasa vihmavarje: „Enamikul külalistel jääb avatud vihmavarjude tõttu etendus nägemata. Nii ongi platsile vihmavarjude toomine keelatud, nagu ka klaastaara ja suuremahulised esemed ning väravates nõude täitmist kontrollitakse. Võtke kaasa või ostke koha pealt keebid!”

Lõpetuseks kutsus peadirigendi assistent, peo ideekavandi üks autoreist, Rasmus Puur heiskama kõiki oma kodudes peopäeviks sinimustvalget riigilippu: See on ju tõeline rahvapidu nagu võidupüha või iseseisvuspäev, mitte vähem oluline!”

Sõnum publikule

Politsei ja päästeteenistuse ning turvateenistuste esindajad kinnitasid, et turvalisuse loomiseks on tehtud maksimum. Ja muidugi on soov, et pealinlased ja peolised oleksid tähelepanelikud ja hoolivad nii peopaikades kui ka tänavaliikluses. Võimalusel võiksid linlased liikuda jala või jalgrattaga. Lapsel võiks olla taskus lapsevanema kontaktid, et vajaduse korral saaks ühendust võtta ning lapse asjad (riided, kotid jne) võiksid olla varustatud lapse nime või vähemalt kontakttelefoniga.

Liikluskorralduse asjus rõhutati veel kord, et rongkäigu kogunemisalal ning trassil pole rongkäigu ajal, pühapäeval, 2. juulil, liiklus lubatud, nii on mõistlik oma auto, mida neil aladel pargitakse ja millega tahetakse pühapäeval sõita, eelmisel õhtul mujale viia. Liikluspiiranguist peo puhul vaata: laulupeo leheküljel..

Rongkäik

Pühapäeval, 2. juulil toimuv rongkäik algab kell 9.30 ning lõpeb umbes kell 14.00. Viie kilomeetri pikkuse tee võtab ette ligi 39 000 laulu- ja tantsupeolist ning rahvamuusikut. Pidulised kõnnivad marsruudil Vabaduse väljak – Pärnu mnt – Narva mnt – Pirita tee – lauluväljak.
XII noortepeo rongkäik koosneb 15 maakonna, kolme linna ja rongkäigu pea allkolonnist. Rongkäigu maakondlikud kolonnid liiguvad tähestikulises järjekorras, alustades Hiiumaast. Rongkäigu lõpus on Harjumaa ja Tallinn.
Korraldajad paluvad pealtvaatajatel jätta rongkäigule piisavalt ruumi liikumiseks ja järgida teekonnal rongkäigu korraldusmeeskonna juhiseid. Pealtvaatajad võiksid kasutada lauluväljakule sisenemiseks Oru ja Lasnamäe väravaid, sest Mere värav on rongkäigu sisenemise koht.
Rongkäigu ajal on oluliselt piiratud liiklus kesklinnas ja Pirita teel. Ühistranspordis on rongkäigu eel ja ajal mitmed muudatused, liine on lühendatud, suunatud ümbersõidule, trammid seisavad. Suletud on ka Viru bussiterminal.