Veebitrollid võtavad Mikk Pärnitsa skandaalsest välimusest viimast.Foto: Kuvatõmmis/Twitter
Eesti uudised
24. august 2020, 16:03

TROLLIVABRIK MÖLLAB: pehmopoeg Pärnits on võtnud president Aegilt eluisu! (13)

Kas Eesti president on Kersti Kaljulaid või Raivo Aeg, pole trollivabrik kindel, aga igatahes on roosas kleidis Mikk Pärnits nende ühine poeg, mis tõestab, kui pehmode riik see Eesti on. Välismaa trollid koguvad Pärnitsa skandaali enda soovi järgi väänates sotsiaalmeedias tuhandeid jagamisi ja sadu kommentaare.

Eesti meediapildis on Pärnitsa ümber tiirlev palagan kestnud peagi juba nädala: mees sai president Kaljulaidilt ja justiitsminister Raivo Aegilt vägivallaennetuse auhinna, siunas vastuvõtukõnes traditsioonilist perekonda ja jäi tagantjärgi (vähemalt formaalselt) auhinnast ilma. Nüüdseks on teema imbunud ka meie riigipiiridest väljapoole – aga seda sootuks teise nurga alt.

Välismaised veebitrollid on ette võtnud Delfi pildi, kus Aeg ja Kaljulaid seisavad Pärnitsaga kõrvuti – viimasel on seljas kurikuulus roosa kleit ja jalas kõrged kontsad. Pärnits tembeldatakse sealjuures presidendi (enamasti Kaljulaidi, kuigi veel vähem informeeritud ja ilmselt veidi šovinistlikud netiarvajad peavad selleks Aegi) ja ministri ühiseks pojaks. Enamasti keskendutakse oma pilkavates kommentaarides Aegi kurbadele silmadele – kuidas küll on üks mees oma lapse nõnda käest lasknud – ja Eesti tembeldatakse liberaalseks pehmoriigiks.

Kust internetiavarustes selline käsitlus alguse sai, on tagantjärgi keeruline tuvastada. Twitteris on selle edukaimalt lendu lasknud keegi venemeelne Logan, kasutajanimega @M5NZyOhxPbaRTaE, kelle 22. augustil tehtud postitust on artikli kirjutamise ajaks jagatud üle 750 korra ning sellel on peaaegu poolteisttuhat meeldimist ja sadu kommentaare.

Ingliskeelsena on populaarseim sarnane postitus Venemaa tegemisi kajastava lehekülje Scott’s Humor poolt – 540 taassäutsumist, üle 880 meeldimise.

Mõned vaprad sotsiaalmeediakasutajad üritavad küll postituste all tõde jalule seada – Pärnits on kõigest provokatiivne kodanikuaktivist, mitte presidendi poeg – kuid nende hääl on kui hüüdjal kõrbes. Faktide rõhutajad ei suuda vaigistada trolliarmee väiteid, et Pärnits demonstreerib liberaalse läänemeelse ühiskonna madalamaid väärtusi ja ilmselt oleksid eestlased rõõmsad, kui Vene armee siia sisse marsiks ja korra majja lööks.

Trollide õnge läks – või siis aitab libainfo levikule tahtlikult kaasa – ka Ukraina venemeelne poliitik, 2019. aastal põgusalt riigi presidendikski pürginud Jevgeni Murajev. Tema vähemalt teab, et Eesti president on naisterahvas ja mitte õnnetu näoga Raivo Aeg. Muu hulgas on Murajev seisukohal, et Krimmi annekteerimine on igati õige asi ja Ukrainale takkapihta veel ka kasulik. Kuid tagasi foto juurde. Selle all leidub ohtralt lõõpivaid kommentaare, ent ka mõningaid, kes teavad osutada, et noormees kleidis on kirjanik ja mitte presidendi poeg. Mis sest, lajatab üks selle peale, kellegi poeg ta ju on! Üks daam, kes pildilolijate olematust sugulusest teadlik pole, peab Murajevi postitust kahtlaseks, osutades, et ühe perepildi kohta näeb foto väga kummaline välja. Diplom käes, lilled näpus – ehk on „poeg“ äsja mingi  karikatuurse esinemisega maha saanud ja selle eest teda õnnitletaksegi? Igal juhul pole kurjadel keeltel siin küll mingit asja tõde kuulutada, leiab ta. Ka mitmed teised kommenteerijad usuvad, et Murajev ajab meelega kärbseid pähe.