Foto: Teet Malsroos
Juhtkiri
23. august 2020, 21:26

Juhtkiri | Pärnitsa kleidist saab valimiste põhiküsimus? (1)

Arvestades reaktsioone, mis puhkesid seepeale, et Mikk Pärnits kandis vägivallaennetuse auhinna kättesaamise üritusel roosat kleiti, võiks arvata, et tegu on Eesti elu viimaste aegade olulisima küsimusega. Loogiline olnuks, et Pärnits jäänuks anonüümsete kommentaatorite hambusse. Kuid mõnevõrra üllatuslikult said hoopis kaks Isamaa ministrit kleidikandja kallal mitu päeva järjest mitte ainult tänitada, vaid ka jõuvõtteid rakendada. 

Justiitsminister Raivo Aeg otsustas tagantjärele pärast auhinna üleandmist mitte allkirjastada vastavat käskkirja, mille ta oleks pidanud läbi vaatama juba enne auhinnatseremooniat. Lisaks õigel ajal tegemata tööle on Aegi tegevuses veel üks põhimõtteline viga: minister pole vaidlustanud Pärnitsa teeneid vägivallaennetajana, vaid tühistas auhinna, kuna talle ei meeldinud laureaadi kõne preemia kättesaamisel. 

Samas pole poliitikute sammudes mõtet loogikat otsida, kui asi puudutab valimiskampaaniat. Pärnitsa abil sai Isamaa aasta enne kohalikke valimisi ja sellele külge poogitavat rahvaküsitlust abielu kui mehe ja naise vahelise liidu teemal vähemalt seks korraks jõuliselt pildile tõusta. Ning karta on, et toda roosat kleiti üritatakse perekonna kaitsmise sildi all lüpsta kuni valimisteni. 

Kui võimuliidu kahele erakonnale võib keskaega meenutav abieluküsitlus olla rahva üleskütmiseks sobilikuks teemaks, siis kindlasti ei ole tegu Eesti elu põhiküsimusega ei sel ega järgmistel aastatel. Pole riigi asi pugeda taskulambiga kellegi teki alla, ammugi veel olukorras, kus me ei tea, milliseid üllatusi on koroonaviirusel lähiaastatel meie tervisele ja majandusele varuks.

Liiga vara on ka öelda, milline saab olema 2023.aasta riigikogu valimiste põhiteema. Kuid Keskerakonna kongressil sel nädalavahetusel tehtud poliitiline avaldus omastehoolduse paremast korraldamisest puudutab küsimust, mis väga paljudele ka tegelikult korda läheb, millest on seni palju räägitud, kuid vähe tehtud. Kui too avaldus ei jää pelgalt sõnakõlksuks ja tsentristidel õnnestub reaalselt ellu viidavad lahendused kokku panna – milleks neil võimuerakonnana on kahtlemata paremad võimalused –, on neil potentsiaali valijate kõnetamiseks. Seda enam, et avaldus sisaldab ka peibutavat erakorralise pensionitõusu lubamist. 

Kui abielu kaitsmise malakaga vehkimine ammendub järgmise sügise valimistega, peavad ka EKRE ja Isamaa leidma teemad, millega riigikogu valimistele vastu minna. Seni on initsiatiiv Keskerakonna ja teiste käes, keda roosa kleit pole endast välja ajanud.