Stockholmi tänavad on siiani rahvast täis. Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
5. aprill 2020, 10:43

Algselt avaldatud 04.04. kell 15.31

KOROONAVIIRUS MAAILMAS: üle 1,2 miljoni diagnoositud juhtumi, rohkem kui 64 000 surnut ja ligi 246 000 tervenenut. Rootsi leebed meetmed saavad karmi kriitikat (8)

Pühapäevahommikuse seisuga on maailmas koroonaviirus diagnoositud üle 1 203 000 inimesel ning see on nõudnud üle 64 754 inimese elu. Viiruse on seljatanud ligi 246 000 inimest. Kõige kiiremini on uute nakatunute arv kasvamas USA-s, hetkeseisuga on seal kokku teadaolevalt üle 311 000 nakatunu.  Natukenegi positiivsuse poole liigub olukord Hispaanias, kus hukkunute arv langes teist päeva järjest, samas Rootsi leebed meetmed on langenud kõva kriitikatule alla. 

Hispaanias suri viimase ööpäeva jooksul koroonaviirusesse 809 inimest, ent surmade arv langes teist päeva järjest, vahendas uudisteagentuur AFP. Enim surmi - 950 - registreeriti neljapäeval. Kokku on koroonaviirus Hispaanias nõudnud 11 947 ohvrit. 

Sarnaselt vähenenud surmade arvule on aeglustunud ka uute nakatumiste arv - viimase ööpäeva jooksul diagnoositi koroonaviirus 7026 inimesel, samas kui neljapäeval said positiivse proovi 8195 inimest. Hispaanias on koroonaviirus diagnoositud 126 168 inimesel, mida on rohkem kui Itaalias, aga vähem kui USA-s. Rohkem ohvreid on viirus nõudnud ainult Itaalias (15 362). 

Üks (Euroopa) riik, kus pole seni rangeid meetmeid rakendatud on Rootsi, ent iga päevaga langeb riigijuhtide valik üha suurema kriitikatule alla. Võrreldes muu Euroopaga, on piirangud küllaltki leebed - keelatud on kogunemised rohkem kui 50 inimesega, keskkoolides ja ülikoolides toimub küll e-õpe, aga madalama astme koolid töötavad tavarütmist edasi. Samuti on avatud kõik restoranid (enamus riikides Euroopas tohib söögikohtadest ainult toitu kaasa osta) ning näiteks ka juuksurisalongid.  

Viirus aga jätkab levikut - reedel diagnoositi 612 uut juhtu, kokku on Covid-19 diagnoositud 6000 inimesel. Rootsi terviseameti sõnul sureb viirusesse iga päev ligi 30 inimest, kokku on elu kaotanud 333 inimest. 

Uudisteagentuur Reuters vahendab ka, et märgid näitavad viiruse suures levikust hooldekodudes, peamiselt pealinnas Stockholmis, ning mõnede haiglate ja hooldekodude töötajad on ka häirekellasid löönud, kurtes, et neil pole piisavas koguses isikukaitsevahendeid ja muid meditsiinitarbeid. 

Stockholmis on ka mingeid samme astutud. Näiteks avati välihaigla ja kutsuti kõiki meditsiinioskustega inimesi haigetele appi. Siiski ütlevad teadlased ja akadeemikud, et see pole piisav. 

"Meil pole valikut, peame Stockholmi kohe sulgema," ütles Cecilia Soderberg-Naucler, Karolinska instituudi professor. Ta oli üks 2300 akadeemikust, kes saatsid märtsis valitsusele avaliku kirja, milles nõuti tervishoiusüsteemi kaitsmiseks rangemaid meetmeid. 

"Peame olukorra üle kontrolli saavutama. Me ei saa lasta tekkida olukorral, kus kõik on täielikus kaoses. Keegi pole meie valitud meetodit proovinud. Miks peaksime meie seda Rootsis katsetama ilma teadliku nõusolekuta?," küsis professor retooriliselt. 

Suurbritannia peaminister Boris Johnson kutsus opositsiooniliidreid, muu hulgas värkselt leiboristide juhiks valitud Keir Starmerit, koosolekule, arutamaks riigi vastusamme koroonaviiruse leviku tõkestamiseks. 

Briti valitsust nõustav teadlane, Imperial College Londoni epidemioloog Neil Ferguson, ütles laupäeval BBC-le, et Suurbritannias tuleb kõne alla osa liikumispiirangute leevendamine alles mai lõpus. Praegu on riigis suletud koolid, baarid, enamus kauplused ja kogunemiskohad, inimestel soovitatakse kodust väljuda ainult äärmisel vajadusel. 

Ferguson oli üks Imperial College'is valminud koroonaviiruse leviku uuringu autoritest, mis sundis nii Briti kui ka USA valitsust rakendama kordades rangemaid meetmeid. Tema sõnutsi saab edasi liikuda normaalse elurežiimi poole siis, kui nakatumiste arv lähiajal langeb, ent see hõlmaks ikkagi sotsiaalset distantseerumist, aga oleks majandusele avaldava mõju poolt leebem. 

Hiinas peeti laupäeval üleriigiline kolmeminutiline leinaseisak mälestamaks neid 3000 inimest, kes riigis oma elu koroonaviirusele kaotasid (Hiina ametlik number on väga suure tõenäosusega kordades väiksem päris hukkunute arvust). 

Soomes diagnoositi viimase ööpäeva jooksul 97 koroonaviirusesse nakatumist, kokku on meie põhjanaabrite kinnitust leidnud 1615 juhtu. Nendest ligi kaks kolmandikku (1015), on diagnoositud Helsingi ja Uusimaa piirkonnas. Haiglaravil on 180 inimest, kellest 72 intensiiraviosakonnas. Kokku on Covid-19 nõudnud Soomes 20 ohvrit. 

Venemaal tuvastati möödunud ööpäeval 582 uut nakatumist, kokku on diagnoositud 4731 juhtumit. Enim nakatunuid on Moskvas, kus on kokku diagnoositud 3357 juhtumit. Riigis on koroonaviiruse tõttu surnud 43 inimest. 

USA-s suri ööpäeva jooksul 1480 inimest. Kokku on Ameerika Ühendriikides surnud 7077 inimest, nakatunuid on kokku 273 880. USA on langenud ka teiste riikide kriitika alla. Berliini siseminister süüdistas USA-d "moodsas piraatluses", sest konfiskeeris Saksamaa pealinna politsei poolt tellitud ja makstud isikukaitsevahendid (Lähemalt loe SIIT).

Ameerika Ühendriikide sees kritiseeritakse väga tugevalt president Donald Trumpi ja telekanalit Fox News'i. President väitis veebruari lõpus, kui riigis oli leidnud kinnitust 15 juhtu, et viirus sureb kohe välja ning märtsi alguses nimetas koroonaviirust üheks suureks pettuseks (hoax - toim.). Trumpi retoorikat jäljendava telekanali Fox News'i telenäod rääkisid ka veel märtsi keskpaigas sama juttu ning mõned ankrud isegi ütlesid, et tegu on demokraatide katsega  Donald ametist kukutada. Nüüd aga kaevas üks MTÜ telekanali kohtusse, süüdistades neid rahvale valeinfo levitamises ja inimeste tervise ohustamises. 

Lätis on koroonaviirus diagnoositud 509 inimesel, viimase ööpäevaga lisandus 16 positiivset testi. Meie lõunanaabrite juures on saanud kinnitust ka kaks Covid-19 põhjustatud surmajuhtu. Teiseks ohvriks osutus Riias, kodutute varjupaigas elav ja kroonilisi haigusi põdenud inimene. Ta ei olnud haiglaravil ning tal puudusid Covid-19 sümptomid. Koroonaviiruse tõttu on Lätis hospidaliseeritud 29 inimest, kellest kolm on juhitaval hingamisel.