Jaak AabFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
4. aprill 2020, 17:49

Avaldatud kell 13.22, värskendatud kell 17.49

Jaak Aab: haiglatel on nädala-kahe varu olemas, ärge jookske apteekidesse jõudvatele kaitsemaskidele tormi (15)

Täna kell 12 toimunud igapäevasel asutusteülesel pressikonverentsil andsid viimastest koroonaviirusega seotud arengutest ülevaate terviseamet kriisistaabi juht Ragnar Vaiknemets, riigihalduse minister Jaak Aab, Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi ja ennetusteenuste osakonna juhataja Jako Salla ning Eesti psühhiaatrite seltsi juhatuse esimees ja Eesti Vaimse Tervise ja Heaolu Koalitsiooni esindaja dr Anne Kleinberg.

Jaak Aab: täna võime öelda, et haiglatel on nädala-kahe varu olemas

Riigihalduse minister Jaak Aab andis pressikonverentsil ülevaate hangetes. Ta ütles, et eelmisel neljapäeval sõlmiti Hiina tootjaga leping ühe kuu kogu Eesti varu peale, mis puudutab nii haiglaid, hooldekodusid, riigiasutusi ja kohalikke omavalitsusi. "Loodetavasti on kolmapäeval esimene kogus tervest suurest hankest Eestis kohal," sõnas minister. 

Ta lisas, et lisaks ühele suurele hankele on veel kuus hanget, millest üks on Põhja-Eesti regionaalhaigla oma. Osa sellest jõudis neljapäeval kohale, aga kuna oli selge, et teistel haiglatel on kriitilised varud otsakorral, otsustas PERH selle loovutada keskseks jagamiseks ehk tellimusest said osa kõik raviasutused. "Tänaseks peaksid kõik olema saanud oma isikukaitsevahendid kätte. Nädala varu peaks olema olemas kõigil: kohalikel omavalitsustel, riigiasutustel, haiglatel ja üldhooldekodudel. Täna võime öelda, et haiglatel on nädala-kahe varud olemas," ütles Aab. 

Ta nentis, et eritähelepanu sai Muhu- ja Saaremaa, millede omavalitsuste ja kauplustele eraldati isikukaitsevahendid. Ministri sõnul viidi müüjatele kaitseprillid, kitlid ja kirurgilised maskid ning kõik kauplused peaksid nädala jagu varustust omama. 

Aabi sõnutsi peaks PERH saama uue saadetise homme ning üks tarne on veel Euroopast teel, mis peaks ka lähipäevil jõudma. Ta lisas, et vaadatakse ka kodumaiste tootjate poole ning ministeeriumil on plaanis sõlmida leping Jõgevamaal asuva ettevõttega Softcom, kes on teinud valmis näidise kirurgilisest maskist, mille terviseamet on üle vaadanud. Eesti ettevõte suutvat toota 400 000 maski kuu jooksul ning minister avaldas lootust, et varsti saab mask ka Euroopa sertifikaadi. 

Pühapäeval peaks Eestisse ka jõudma kolm miljonit maski, millest vähemalt pool jõuab apteekidesse. Aab avaldas lootust, et maskid jõuavad uue nädala esimese pooles ka lettidele ning normaalse hinnaga - kindlasti jääb ühe maski hind alla ühe euro. Ta sõnas, et praegu räägitakse läbi, kas on vaja seada ka piiranguid, kui palju tohib maske korraga osta. Ta kinnitas, et kindlasti ei jää see viimaseks saadetiseks, mis apteekidesse jõuavad. "Kasutage tervet mõistust ja ostke see minimaalne varu, mis on vaja teie perele," toonitas Aab ja lisas, et välja minnes võiks mask inimestel ikkagi ees olla. 

Ärge jookske maskidele tormi

Pärast pressikonverentsi (vaata, mida rääksid pressikonverentsil ka terviseamet ja vaimse tervise spetsialistid allpoolt) küsimuste voorus kordas nii terviseameti esindaja kui ka Aab üle, et inimesed kasutaksid maskide ostmisel tervet mõistust. 

"Me ei ütle, et kui need maskid apteekidesse jõuvad, et ärge ostke neid, me ütleme, et ärge jookske neile tormi sinna. Ärme tekita sama efekti, kus inimesed kaubanduskeskustes tormasid neid mitmekesi ostma;" sõnas terviseameti staabijuht Ragnar Vaiknemets.

"Terve mõistus on siin aluseks - võtke mõistusega, ärge hakake varuma mitmeks kuuks," lisas riigihalduse minister. 

Aab edastas ka soovituse, et kui inimene tunnetab, et tal on mingid sümptomid ja ikkagi peab kuhugi hädasti minema, pangu mask ette. "Me hoiame teisi, loome turvatunnet. Nagu terviseamet ütleb ei garanteeri mask midagi, aga lisab täiendava kaitse."

Vaiknemets ütles ka, et apteekidesse jõudvad kirurgilised maskid on eelkõige mõeldud selleks, et kui haige inimene köhib, siis mask püüab piisad kinni. "On levinud valearvamus, et mida suurem number, kas FFP2 või FFP3, mille puhul peab justkui paika, et 95-99% viirusest suudab see ära filtreerida. Samas tuleb pidada meeles, et neil on filter ees ehk see õhk, mida me välja hingame, seda ta enam läbi ei filtreeri," sõnas terviseameti staabijuht. 

Ta ka lisas, et tavainimesed tihtipeale ei oska maske loomupäraselt kanda ning neid tuleb õpetada samamoodi nagu meditsiinitöötajaid. "Kui räägime kirurgilistest maskidest, siis oleme märganud linnapildis, et neid kantakse nina väljas või lõua all, siis need on teada tuntud isikukaitsevahendite reeglite rikkumine. Kas isetehtud mask aitab või ei aita? On hõigatud välja ka loosungeid, et mingi salli või riideeseme kandmine näo ees võiks aidata. Jah, ta tõepoolest võib aidata. Kui ma olen haige ja köhin, siis ta püüab need piisad osaliselt kinni," sõnas Vaiknemets.

Pühapäeval saabub Eestisse seni suurim isikukaitsevahendite tarne

Ettevõtete Magnum ja Semetron koostöös saabub pühapäeval Eestisse seni
suurim isikukaitsevahendite tarne, teatas Magnus AS'i strateegilise kommunikatsiooni juht Karina Loi täna kella nelja paiku. Eestisse jõuab 3 miljonit kaitsemaski, millest suurem enamus suunatakse apteekidesse jaemüüki.

Selleks, et maske jätkuks võimalikult paljudele soovijatele kuni järgmise
koguse saabumiseni, on ühel inimesel võimalik osta maksimaalselt üks pakk,
mis sisaldab 50 maski. Ühe maski soovituslik jaehind on selle partii puhul
alla 70 sendi, kuigi otsustajaks on iga apteek ise.

Maskid jõuavad apteekidesse järgmisel nädalal.

Terviseamet: loome laialdase levikuga piirkondadele võimekust juurde

Tervisemaeti staabijuht Ragnar Vaiknemets toonitas, et hoolimata aprilli keskpaigal saabuvast kõrgemast hospidaliseerimiste arvust, ei tohi praegu lõdvaks lasta. "Oluline on jälgida valitsuse ja terviseameti soovitusi, järgida 2+2 reeglit, kindasti tagada enesehügieen ja vältida kontakti vanemate inimestega." 

Ta lisas, et praegu on terviseameti põhifookus vältimatu abi tagamine kogu Eestis, ent praegu keskendutakse laialdase levikuga piirkondadele Saaremaa, Võrumaa ja Harjumaa. "See tähendab, et me loome sinna võimekust eelkõige intensiivravivoodite juures, aga ka vältimatu abi toimepidevuseks.

Ta lisas ka, et eesmärk on ära hoida laialdane levik seal, kus seda veel ei ole. 

"Tegelege oma kriisiplaani lihvimisega ja vajadusel otsige abi." 

Sotsiaalkindlustusameti ohvriabi ja ennetesuteenuste osakonna juhataja Jako Salla ning Eesti psühhiaatrite seltsi juhatuse esimees ja Eesti vaimse tervise ja heaolu koalitsiooni esindaja doktor Anne Kleinberg kinnitasid, et kõik, kes soovivad, saavad vaimse tervise abi. 

Kleinberg sõnas, et abi pole kuhugi kadunud ning kõik vaimse tervise spetsialistid töötavad. "Ärge unustage retsepte välja võtmast," toonitas Kleinberg. "Tööta kriisiplaani lihvimisega ja kui vaja, otsi abi, mis on täielikult olemas." 

Salla lisas, et telefonilt 1247 on võimalik saada ka psühholoogilist esmaabi. "Julgustame kõiki, kes tunnevad, et vajavad abi, helistama."