Raamat

EKSKLUSIIVNE SAADE JA REISIGALERII | Priit „Wend“ Kuusk esitleb oma raamatut „Laevakokk Wend“  

Katharina Toomemets | Video: Mari Luud, Rauno Vahtre, 28. märts 2020, 18:00
Foto: Mari Luud, Rauno Vahtre
Eriolukorra tõttu on Eestis tühistatud kõik kultuuriüritused. Sellegipoolest tuleb muusikutel välja uusi lugusid ja kirjanikel valmivad raamatud. Priit „Wend“ Kuusk on valmis saanud teose „Laevakokk Wend“, mida Õhtulehel on hea meel oma lugejatele eksklusiivselt esitleda.

Priit „Wend“ Kuusk purjetas neli kuud jahtlaeval Admiral Bellingshausen ning töötas seal täiskohaga laevakokana. Merele läks ta plaaniga kirjutada üks lihtne kokaraamat: „Aga sattusin hoogu ja kirjutasin kõigest, mis peas, südamel, keelel ja meelel. Munadest ja tillist. Surmast ja armastusest. Võileibadest ja Suurest Hallist.“ 

Priitu küsitleb Õhtulehe stuudios Admiral Bellingshauseni junga Julius Tarand. Raamatut saab füüsiliselt soetada Rahva Raamatu e-poest. 

"Laevakokk Wend" esitlus Foto: Mari Luud

„Laevakokk Wend“ ei ole puhtalt kokaraamat, see ei ole ka ainult päevik ega reisikiri. „Ei oskagi kohe ise ka öelda, mis žanri alla see raamat kuuluda võiks,“ tunnistab autor. „Kindlasti mitte traditsiooniline kokaraamat, vaid pigem ühe laevakoka, mehe mõtted ja vested ühelt reisilt, mis oli elumuutev kogemus,“ ütleb Wend ja lisab: „Heas mõttes!“

"Laevakokk Wend" esitlus Foto: Mari Luud

Wend, pärisnimega Priit Kuusk on süüa valmistanud väga erinevates kohtades ja olukordades, kusjuures laevas kokkamine erineb tema sõnul tavalises köögis söögivalmistamisest väga palju. „Köök ja kambüüs on kaks erinevat maailma ja õppida tuli kõvasti – esimesest päevast viimaseni,“ nendib ta ja lisab, et oli ka valusaid õppetunde.

Priidu reis Admiral BellingshausenilFoto: CJ Kask

Laevareisile minnes teadis Wend, et tal tuleb rinda pista ka merehaigusega. Nüüd sai ta sellest võitu. Selleks tuli laevakoka sõidul haigus lihtsalt läbi põdeda. „Minul kulus kaks kuni kolm päeva, kuni enam ei ajanud iiveldama,“ ütleb ta. Raamatusse „Laevakokk Wend“ on lisatud kõik olulised retseptid, mida kokal söögivalmistamiseks vaja oli, et Admiral Bellingshauseni meeskond end hästi tunneks. Toitude valmistamisel lähtus Wend põhimõttest, et lihtsuses peitub võlu. Sööjaid rõõmustas enim värske, kodune ja vaheldusrikas toit. Raamatus on aga juttu ka paljust muust kui toidust.

Priidu reis Admiral BellingshausenilFoto: CJ Kask
Priidu reis Admiral BellingshausenilFoto: Julius Tarand

Samal teemal

28. märts 2020, 12:23
EKSKLUSIIVSELT ÕHTULEHES | Priit „Wend“ Kuusk esitleb oma raamatut „Laevakokk Wend“
15. märts 2020, 14:47
VIDEO | Priit Kuusk: mõnes mõttes olen ma nagu klišee – keskealine ülekaaluline mees oma muredega
25. veebruar 2020, 17:43
Priit Kuusk: laeval pole aega end haletseda, pead tegutsema, elad päev korraga
17. veebruar 2020, 13:21
Priit Kuusk: „Kalameestega tegime konkreetse diili – kambüüsi tuuakse ainult puhastatud kala!“

REKLAAM JA KUULUTUSED

reklaam@ohtulehtkirjastus.ee