Tallinna LinnahallVideo: Mari Luud
ÕL TV | Õhtuleht
27. veebruar 2020, 16:32

ÕL VIDEO JA GALERII | TUUR LINNAHALLIS: pimedast pööningust veel pimedamate evakuatsioonikäikudeni (7)

Laevafirma Tallink ning nende suuromanik Infortar hakkavad koos Tallinna linnaga renoveerima linnahalli ning ümbritsevat piirkonda. Linnahalli pärli ehk suurt saali on vast kõik näinud. Õhtuleht läks uurima, milliseid ruume see ehitis endas veel peidab.

Majatuuri tegi linnahalli haldusjuht Leo Lõoke, kes on peaaegu 40 aastat majas töötanud.

Leo Lõoke Foto: Erki Parnaku

Maja seisukord ei ole just kiita. Kuigi tuul ja sademed otse linnahalli sisse ei pääse, on siiski tunda ruumides levivat niiskust. Silma jäävad ka põrandale asetatud ämbrid, mis laest tilkuva vee kinni püüavad.

„Selle maja katust ei ole ju algusest peale remonditud. 40 aastat saab suvel täis linnahallil ja eks aeg teeb siin oma töö. Ega väga palju kriitilisemaks ei saa minna. Oleneb ilmast. Kui on kuiv ilm, siis on ka ruumides kuivem,“ seletas Lõoke.

Linnahalli eest hoolitsejad on veel hädas inimestega, kes topivad maja äravooludesse pudeleid ja turnivad pehmel katusel. 

Tallinna Linnahall Foto: Erki Parnaku

Linnahalli saal on mitmekülgne. Nendel lavalaudadel on tehtud palju rohkemat kui muusikale. „Siin on olnud jääballett koos jääga, poksiring, teatrid, muusikalid ja kõik sellised. Lilleseaded ja peotants. Parteikongressid olid ka siin. Ja siis olid kõik tolleaegsed Tallinna vabastamise aastapäeva ja 80ndate rahvarinde üritused,“ sõnas haldusdirektor.

Linnahall saab igal aastal raha maja korrashoiuks. Näiteks möödunud aastal anti selleks 480 000 eurot. Lõokese sõnul pole õnneks suuremaid avariisid olnud. Samas on oht suur, kuna kogu maja süsteemid on algupärased ja kunagi ei tea, millal võib mõni veetoru järgi anda.

Lõoke viib meid ka lava kohal asuvale pööningule. Sealne hämarus toob kananaha ihule ja paneb paratamatult mõtlema kummitustele. Lõokese sõnul on linnahallis töötavad turvamehed rääkinud ka paranormaalsest tegevusest. „Valvurid ütlevad, et kui koridorist õhtul vaikuses kõndida, siis kuuled mingi hetk, et sammud tulevad järgi. Jääd seisma, sammud jäävad ka seisma. Lähed edasi, sammud tulevad edasi. Tuule helisid on siin küll. Mõtled, et keegi kõnnib, aga tegelikkuses on tuul,“ jutustas Lõoke.

Tallinna Linnahall Foto: Erki Parnaku

Ronides maja kõige kõrgemalt korruselt alla, viib Lõoke meid ka saali all asuvatesse evakuatsioonikäikudesse. Kottpimedad koridorid ei jää kõheduse poolest mingil moel pööningust maha. Viimase üllatusena leidsime evakuatsioonikäikudest ka väikese koridori, mis oli kunagise Kuku raadio stuudio evakuatsioonikäik.

Sellega meie majatuur piirdus. Igaüks saab nähtu põhjal ise mõelda, mille jaoks see maja siis kõige paremini sobib. Praeguse plaani järgi soovivad Tallink ja Tallinna linn rajada linnahalli ja selle ümbrusse konverentsi- ja kontserdikeskuse koos sadama, hotelli, ärikeskuse ja vaba aja veetmise võimalustega.