Kuninganna, hertsoginna Meghan ja prints Harry 2018. aasta suvel. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
13. jaanuar 2020, 14:10

KRIISIKOOSOLEK: kas kuninganna keelab Harryl lahkuda? Kas Sussexid ähvardavad suu puhtaks rääkida? (25)

Briti ajakirjanduse teatel koguneb Briti kuningliku pere tuumik täna arutama prints Harry ja hertsoginna Meghani avaldust, milles nad teatasid põhimõtteliselt seljapööramisest kuningakojale.

Briti meedia teatel kogunevad Elizabeth II juurde Norfolkis asuvasse Sandringhami lossi troonipärija Charles ning tema pojad William ja Harry. Seda tituleeritakse kriisikoosolekuks. Viimati nähti neid üheskoos 11. novembril esimese ilmasõja ohvrite mälestuspäeval. Harry abikaasa Meghan naasis juba eelmisel nädalal Kanadasse, kus teda ootas pisipoeg Archie. Väidetavalt osaleb hertsoginna kriisikoosolekul telefonitsi. Usutavasti ei alga koosolek enne kui paari tunni pärast, mil Vancouveris jõuab kätte hommik. 

Õukonna allikate teatel tuli prints Harry ja tema abikaasa avaldus kuningakojale ootamatult. Väidetavalt oli Elizabeth II pojapoja plaanidest küll teadlik, kuid palus tal otsusest teatamisega viivitada. Ent Harry ja Meghan lõhkasid kolmapäeva õhtul pommuudise – kuulu järgi ennetamaks kõmulugu, mis pidi ilmuma The Sunis. Kuninglik pere peab jõudma kokkuleppele õige mitmes asjaolus, sh selles, kui palju aega Harry ja tema pere kavatsevad edaspidi Põhja-Ameerikas veeta - ning selles, kas Sussexitele jäävad nende tiitlid alles. The Guardiani hinnangul oleks kompromiss, kui Sussexid saaksid kandva rolli Rahvaste Ühenduses. Nii pääseksid nad kuningliku pere tüütust igapäevasest töögraafikust ning saaksid elada Kanadas, kuid oleksid samal ajal ikkagi kuningakoja esindajad. Harry on juba kuninganna Commonwealth Trusti president ja Meghan asepresident.

Tänahommikused Briti lehed pühendasid kriisikoosolekule ohtralt tähelepanu. Daily Telegraph kahtlustas esiküljeartiklis, et prints Harry ähvardab ajakirjandusele suu puhtaks rääkida, kui vanaema Elizabeth ei anna talle luba Ühendkuningriigist lahkuda ja perega taasühineda. Daily Mirrori teatel kardab õukond aga ennekõike Meghani südamepuistamist. 

Toimetuse seisukoht on kategooriline: "See paar ei tohi riigilt enam pennigi saada. Briti maksumaksjad rahastavad kuninglikku peret, tugevdamaks meie riigi pehmet jõudu ning toetamaks olulisi heategevusfonde. Kui Meghan ja Harry ei viitsi ringi kapata, on loogiline, et nad peavad loobuma selle ametiga kaasnevatest prisketest hüvedest."

Palju on sahistatud prints Williami ja tema noorema venna tülliminekust, mille põhjus on väidetavalt Harry abikaasa Meghan. Kuid vennad tegid The Guardiani teatel täna harukordse avalduse, heites tänasele The Timesile ette väära info avaldamist. "Vaatamata selgetele eitustele ilmus täna ühes Briti ajalehes valelik artikkel spekulatsioonidega Sussexi hertsogi ja Cambridge'i hertsogi suhetest."

The Guardiani andmeil viidatakse The Timesi esiküljeartiklile "Harry hingepiinad kuninglike sidemete läbilõikamise pärast", kus väidetakse, et Meghan soovib õukonnast lahkuda, kuid Harry oleks rusutud, kui ta ise peaks tulevase kuninga pojana kõik sillad põletama. The Times väitis Sussexitele lähedasele allikale viidates, et Harry tunneb: kiuslik vend on ta kuninglikust perest välja puksinud. Artikli väitel ei võtnud William piisava soojusega vastu USA näitlejannat Meghan Markle'it, kui tollest Harry sõbratar sai. Põhjuseks nimetatakse Williami konkureerimist noorema vennaga. Meghanile olevat kaks viimast aastat aina kohta kätte näidatud. "Nende [Harry ja Meghani] silmis oli see pidev kiusamine."

"Vendade jaoks, kes hoolivad nii väga vaimse tervise probleemidest, on säärane vaenu õhutav keelepruuk solvav ja potentsiaalselt kahjulik," seisab prints Williami ja prints Harry avalduses.