Meghan ja Harry valmistasid kuningannale mõnevõrra pettumuse, ent vanaema mõistab noorte soovi.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
13. jaanuar 2020, 19:23

Kuninganna lubas Harryle ja Meghanile üleminekuperioodi (19)

Briti kuningapere kogunes 13. jaanuaril arutama prints Harry ja hertsoginna Meghani avaldust, milles nad teatasid, et soovivad taanduda oma kohustustest ning kuningakoja nn kõrgema järgu liikmete staatusest. Perekoosoleku järel tegi monarh oma seisukoha ka teatavaks.

Kuninganna Elizabeth II andis pärastlõunal teada, et lubab noortele üleminekuaega, mille jooksul Sussexi hertsog ja hertsoginna veedavad aega nii Kanadas kui Suurbritannias. Elizabeth mõistab enda sõnul paari soove täielikult, kuigi oleks isiklikult pigem soovinud, et Harry ja Meghan jäävad kuningapere n-ö täiskohaga liikmeteks. Siiski toetab neid soovis uutmoodi elu elada kogu perekond. Kuninganna lisas, et Sussexite tuleviku täpsemad detailid vajavad veel läbimõtlemist. See planeerimine toimub järgnevate päevade jooksul. Igal juhul on juba teada, sõnas kuninganna, et Harry ja Meghan ei soovi tulevikus enam avalikust rahastusest sõltuda.

Briti meedia teatel kogunesid Elizabeth II juurde Norfolkis asuvasse Sandringhami lossi troonipärija Charles ning tema pojad William ja Harry. Hertsoginna Meghan reisis eelmisel nädalal Kanadasse, kus teda ootas pisipoeg Archie. Väidetavalt osales hertsoginna kriisikoosolekul telefoni teel.

Väidetavalt oli Elizabeth II pojapoja plaanidest küll teadlik, kuid palus tal otsusest teatamisega viivitada. Jutud käisid, et abielupaar lootis ootamatu teadaandega ennetada seda, et üldsus saab nende plaanidest teada kõmulehtede veergudelt.