Keeleteadlane Mati HintFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
6. detsember 2019, 14:03

Eesti Keele Instituudi juht: Mati Hint hoidis väga omasid – abikaasat, lapsi, lähikondlasi, sõpru

„Meie viimane kohtumine oli suvel tema suvekodus. Kuigi tal tervis oli halb ja teda ootas ees operatsioon, siis mõistus oli tal selge. Jäädvustasime teda, sest on plaan teha väike dokk Mati Hindist,“ ütleb Eesti Keele Instituudi juht Tõnu Tender.

„Minu tihedamad kontaktid Hindiga said alguse 1997. aastal, mil Emakeele selts korraldas tema 60. sünnipäevaks ettekandekoosoleku,“ meenutab Tender. „Ta oli väga otsekohene ja aus inimene. Ta võis mingi asja kohta esmalt väga teravalt öelda, aga me saime temaga väga sõbralikult läbi.“

Eesti Keele Instituudi direktor Tõnu Tender Foto: Robin Roots

Tenderi sõnul mõjutas Hint kõiki üliõpilasi, kes õppisid eesti filoloogiat kas Tallinnas või Tartus. Näiteks tema artikkel „Vaateid kakskeelsusele roosade prillideta“, mis ilmus ajakirjas Vikerkaar 1987. aastal oli toonaste tudengite seas vaieldamatu hitt.

„Ta hoidis väga omasid – abikaasat, lapsi, lähikondlasi, sõpru,“ ütleb Tender. „Tema lahkumine juhtus väga sümboolsel ajal – neljapäeva õhtul peeti eesti keele aasta tänuüritus ja hommikul kuulsime kurba uudist.“

Keeleteadlane ja Tallinna Ülikooli pikaaegne õppejõud Mati Hint suri neljapäeval 82aastasena. Ta õppis Aakre mittetäielikus keskkoolis ning Tartu Ülikoolis. Hint oli Tallinna ülikooli auliige ja emeriitprofessor, teda on autasustatud riigivapi III ja IV klassi teenetemärgiga, 2003. aastal pälvis ta Wiedemanni auhinna.