Keeleteadlane Mati HintFoto: ARNO SAAR
Eesti uudised
6. detsember 2019, 12:20

Mati Hint vaktsineeris tudengeid: „Jätke igasugune lootus!“ (15)

„Mati Hint ütles väga tihti oma loengutes: „Jätke igasugune lootus!“ Noored on ju teadupärast optimistlikud, aga kui seda sulle mitte just igal loengul, aga iga paari loengu järel korratakse, siis peab noor sellega kuidagi toime tulema. Ilmselt oli see tema viis vaktsineerida üliõpilasi nõukogude tegelikkuse vastu,“ meenutab Tartu Ülikooli professor Martin Ehala oma õpetajat Mati Hinti.

Ehala lisab, et kuigi ühiskondlikes asjades oli Hint elupõline pessimist ja tal ei olnud mingeid roosasid prille, siis see ei seganud tal olemast hea seltskonnakaaslane, visata nalja ning elada oma lähedastega rõõmsalt ja sõbralikult. Tema lööklause „jätke igasugune lootus“ oli hinnang ühiskonnale, selles oli omajagu groteski, arutleb Ehala.

Tartu ülikooli professor Martin Ehala Foto: Alar Truu

„Ta ei olnud selline dissident, kes oleks saadetud kuhugi katlakütjaks,“ jätkab Ehala. „Kuid oma hinnangutes oli ta väga sirgeselgne ja seda ka taastatud Eesti Vabariigi ajal. Sest ega iseseisvas Eestis midagi ilusat olnud. Näiteks punaste laternate tänava loomine Tallinnasse ja prostitutsiooni legaliseerimine – nende vastu võitles ta väga vihaselt.“

„Õppejõuna oli Hint vana kooli mees,“ iseloomustab Ehala oma õpetajat. „Ta oli väga nõudlik ja lolluste suhtes andestamatu. Kui tudeng ikka ei saanud üldse asjast aru, siis Hindi hinnang oli karm.“

Keeleteadlane ja Tallinna Ülikooli pikaaegne õppejõud Mati Hint suri neljapäeval 82aastasena. Ta õppis Aakre mittetäielikus keskkoolis ning Tartu Ülikoolis. Hint oli Tallinna ülikooli auliige ja emeriitprofessor, teda on autasustatud riigivapi III ja IV klassi teenetemärgiga, 2003. aastal pälvis ta Wiedemanni auhinna.