Parempoolsel pildil on Toomas Hendrik Ilves. Vasakpoolsel pildil on Vene veebitrollide arvates samuti Ilves.Foto: Repro, Alar Truu
Eesti uudised
25. oktoober 2019, 12:42

VENELASTE LAIM: kuidas sündis müüt Homo-Ilvesest? (26)

Juba viiendat aastat tõstab Venemaa (sotsiaal)meedias aeg-ajalt pead foto, millel kujutatavat tundlate ja tiibadega Toomas Hendrik Ilvest homoparaadil. Mõttekoda Atlantic Council võttis vaevaks välja uurida, kuidas Eesti endist riigijuhti naeruvääristav meem alguse sai.

Alustuseks on paslik ära mainida, et mõistagi pole pildil president Ilves, vaid keegi rõõmus härrasmees, keda võib Ilveseks pidada vaid kõvasti silmi kissitades. Medium.com kirjutab, et foto pärineb 2011. aasta Buenos Airese homoparaadilt. Seesama härra jõudis ka näiteks Ameerika telekanali CBS veebieetrisse.

Venemaa sotsiaalmeedias hakati pildilolijat president Ilveseks pidama esmakordselt 2015. aastal, kui Päris-Ilves oli veel Eesti riigijuht. Seda kasutati nii Ilvese/eestlaste naeruvääristamiseks kui ka võrdluseks Vene poliitikutega – vaadake, kui tugevad ja maskuliinsed on meie mehed ja millised töllerdised juhivad riike läänes. Geiparaadi pildi kõrval kasutati nõrkuse näitena mitmel korral ka põdrasarvemütsiga Rootsi kuningat.

Vladimir Putin on mehine mees, läänes valitsevad aga pehmod – sellise sõnumiga levis meem venekeelses sotsiaalmeedias. Foto: Kuvatõmmis/Livejournal

Homo-Ilvese meemi tipphetk saabus möödunud aastal, kui see jõudis ka kremlimeelse telekanali NTV eetrisse. Puhta tõe pähe pilti siiski ei serveeritud, vaid satiirisaates „Международная пилорама“ (vene k – „Rahvusvaheline saeveski“), kasutati seda illustreerimaks Ilvese arvamust, et Venemaa võib Eestit rünnates ise ilma jääda Peterburist, Omskist ja Tomskist. „Peame talle kaasa tundma ja teda ravima,“ nentis saatejuht kaheminutilise saateklipi lõpus.

Väide, et fotol on Ilves, jõudis ka NTV eetrisse. Foto: Kuvatõmmis/VKontakte

Kaheksa aasta vanusel pildil on venekeelses sotsiaalmeedias ka teine elu – kui seda ei kasutata president Ilvese mõnitamiseks, on see tihti illustratsiooniks artiklitel, mis räägivad läänemaailma moraalitusest – sealjuures on Argentiinas tehtud foto paigutatud küll USA, küll Ukraina konteksti.

Võimas Venemaa ja moraalitu USA. Foto: Kuvatõmmis/ok.ru