Foto: Alar Truu
Maailm
22. november 2019, 17:28

Mis on päris ja mis mitte? Ilvesel Trumpi kohta kiidusõnu ei jagu (30)

President Toomas Hendrik Ilves rääkis NBCle, et traditsiooniliselt on just Ühendriigid olnud riigiks, kelle sõnad on väga hoolikalt valitud ja seega väga kindlad. Mida kuuled, nii ka on. Ent president Trumpi ajal on asi Ilvese hinnangul muutunud.

„Ikka juhtus, et teised riigid võisid mingit rumalust padrata ja siis öelda, et „asi polnud nii“ või „seda me ei mõelnud“, aga Ühendriikidega oli nii, et kõik, mis tuli presidendilt, oli alati väga konkreetne,“ selgitab Ilves. President Donald Trump aga paneb rahvusvahelise üldsuse oma väljaütlemistega muretsema, mida USA nüüd järgmiseks ette võib võtta. „Enamik mu kolleege ja sarnasel positsioonil inimesi on praegu ähmi täis ja annavad endast parima, et n-ö miini otsa astumist vältida,“ kirjeldab Ilves seda muret.

Näiteks ajas Trumpi kõikuv suhtumine NATOsse Pentagoni ametnikud tagajalgele, et tormata liitlastele kinnitama, et USA peab endiselt oma kohustustest kinni.

Ilvesel on kogemus nii George W. Bushi kui Barack Obama valitsemisajaga ning ta kirjeldab, et nende telefonikõned ja kohtumised olid viimsete detailideni ette planeeritud. Ta selgitab, et varasemate USA valitsustega oli asi selge: mida president välja ütles, see oli ka ametlik poliitika. Nüüd aga tuleb mõistatada, mis siis on ametlikult heaks kiidetud ja mis mitte.