Margaret Atwood ja Bernardine Evaristo 14. oktoobril Londonis Guildhallis fotograafidele poseerimas. Foto: Reuters/Scanpix
Inimesed
15. oktoober 2019, 07:01

Nimekas Bookeri auhind läks ootamatult jagamisele

Prestiižne Bookeri raamatuauhind läks BBC Newsi teatel tänavu jagamisele: esmaspäevaõhtusel tseremoonial kuulutati võitjateks Kanada superstaar Margaret Atwood ja briti autor Bernardine Evaristo.

Kuigi BBC News väidab, et Booker määrati kahele autorile esmakordselt, pole see nii. Ajalehe The Guardian teatel oli kaks võitjat ka aastatel 1974 ja 1992, kuid seejärel auhinna reegleid muudeti, et seda ei saaks enam sündida.

Ometi sai see tänavu jälle teoks: Bookeri komitee esimees Peter Florence ütles reporteritele, et viieliikmeline žürii lihtsalt ei suutnud Atwoodi düstoopiapõneviku ja Evaristo mustanahaliste naiste lugude kaleidoskoobi vahel valida. 50 000 naelsterlingi suurune auhind jagatakse kahe võitja vahel võrdselt. 

Atwood oli "Teenijanna loo" järjega "Testamendid" nii Bookeri kui ka eelmisel nädalal välja antud Nobeli kirjandusauhinna favoriit. Nobeli preemiast jäi Kanada tippautor ilma, kuid pälvis 79 aasta vanusena kõigi aegade vanima Bookeri-võitja tiitli. Võit on magusvalus: kuu aega tagasi, 18. septembril, suri Londonis, kus Atwood parajasti oma uut raamatut reklaamis, tema kauane elukaaslane Graeme Gibson. 

Atwood on nüüd neljas autor, kes on võitnud kaks Bookerit - viimati määrati auhind Kanada kirjanikule 2000. aastal "Pimeda palgamõrtsuka" eest.

Evaristo (60) teenis esimese mustanahalise naisena Bookeri oma romaaniga "Tüdruk, naine, teine". 

Bookeri nominentideks olid ka Lucy Ellmann, Chigozie Obioma, Salman Rushdie ja Elif Shafak.