Margaret Atwood andis septembris välja "Teenijanna loo" järje "Testamendid". Foto: AFP/Scanpix
Maailm
10. oktoober 2019, 09:32

Täna selgub kaks Nobeli kirjanduspreemia laureaati – kes on soosikud? (5)

Täna pärastlõunal teeb Rootsi Akadeemia teatavaks Nobeli kirjandusauhinna laureaadid. Neid on tänavu kaks, sest mullu ei suutnud seksiskandaali tõttu halvatud organisatsioon preemiat välja anda.

BBC Newsi teatel on tänavuste favoriitide hulgas kaks Kanada autorit: Margaret Atwood ("Teenijanna lugu") ja luuletaja Anne Carson. Suured võiduvõimalused olevat ka Vene kirjanikul Ljudmila Ulitskajal.

Väljaanne New Republic kirjutab paarile kihlveokontorile viidates, et 9 miljoni Rootsi krooni suuruse auhinna soosikute hulka kuuluvad ka Guadelupe'i romaanikirjanik Maryse Condé, Poola autor Olga Tokarczuk, Kenya kirjanik Ngũgĩ wa Thiong’o ning Hiina autor Can Xue. 

Prestiižset auhinda välja andev Rootsi Akadeemia sattus seksiskandaali, kui akadeemia liikme, poeet Katarina Frostensoni prantslasest abikaasat Jean-Claude Arnault'd süüdistati seksuaalkuritegudes. Mullu oktoobris mõisteti mõjukas kultuuritegelane, kes oli oma ettevõtmistes akadeemialt raha saanud, vägistamise eest kaheks aastaks vangi. 

Skandaali tõttu taandus akadeemiast mitu liiget, sealhulgas Frostenson, ning organisatsioon sattus patiseisu. Lisaks oli organisatsiooni maine kõvasti kannatada saanud: akadeemiat süüdistati seksiskandaali kinnimätsimises, huvide konfliktis, aga ka Nobeli auhinna kandidaatide nimede lekitamises. Nüüdseks on akadeemia võtnud oma ridadesse mitu uut liiget ning muutnud statuuti. Liikmetel on nüüd õigus ametist taanduda. Lisaks on akadeemial õigus ust näidata liikmetele, kes on sattunud huvide konflikti või kriminaaluurimise alla. 

2017. aastal võitis auhinna Kazuo Ishiguro, aasta varem Bob Dylan.