Etioopia peaminister Abiy AhmedFoto: AFP/Scanpix
Maailm
11. oktoober 2019, 12:04

Etioopia peaminister Abiy Ahmed võitis tänavuse Nobeli rahupreemia (34)

Täna kuulutati Oslos välja 2019. aasta Nobeli rahupreemia laureaat. Selleaastaseks võitjaks osutus Etioopia peaminister Abiy Ahmed Ali.

301 nomineeritud kandidaadi seast (keda ei avalikustata), võitis Nobeli preemia Etioopia peaminister Abiy Ahmed, kes viis lõpule riigi piirikonflikti Eritreaga. Komitee hindas mehe panust riikidevahelise rahu saavutamisel ning rahvusvahelise koostöö edendamisel. Kui Ahmed 2018. aastal ametisse vannutati, lubas ta kohe hakata Eritreaga läbirääkimisi pidama – mis ka vilja kandsid. 

Abiy Ahmedi võimuletulekut on nimetatud ka Etioopia demokraatlikuks ärkamiseks. Väljendusvabadusse uskuva peaministri juhtimisel hakkas Aafrika riigist kaduma autoritaarne režiim ning tekkisid demokraatia ilmingud. Varem valitsusvastaste protestidega silma paistnud Etioopia muutus peaministri tegevusega regioonis eeskuju andvaks riigiks.

Kuigi paljud ootasid 16aastase Rootsi kliimaaktivisti Greta Thunbergi võitu, sai talle tõenäoliselt saatuslikuks liiga noor iga ning alles hiljuti alustatud tegevus. Abiy Ahmed on Etioopias rahu tagamise nimel juba aastaid tööd teinud.

Eelmise aasta rahu-Nobeli pälvisid ISISe seksori Nadia Murad ja Kongo arst Denis Mukwege.