2019. aasta Nobeli keemiaauhinna pälvisid John Goodenough, Stanley Whittingham ja Akira Yoshino.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
9. oktoober 2019, 13:13

Nobeli keemiaauhind läks kolmele liitiumioonaku arendajale (1)

Nagu tänavu tavaks, võitsid ka keemia-Nobeli kolm meest. Auhinna pälvisid ühiselt ameeriklane John B. Goodenough, inglane M. Stanley Whittingham ja jaapanlane Akira Yoshino tänu nende tehtud arendustööle liitiumioonakude vallas.

Kõik kolm laureaati mängisid liitiumioonakude väljatöötamisel ülimalt tähtsat rolli. Tänavustele võitjatele on Nobelit juba varem prognoositud, ent sel aastal sai see teoks. „Minu arvates on see auhind pikalt hilinenud. On suurepärane näha, et seda tähtsat materiaalse keemia valdkonda tunnustatakse,“ väitis Bathi ülikooli professor Saiful Islam.

1970ndatel arendas Stanley Whittingham esimese töötava liitiumaku. Ta töötas selle välja interkaleerunud elektroodide kontseptsiooni põhjal.

John Goodenough kahekordistas liitiumaku potentsiaali, luues sobiva konditsiooni palju võimsama ning kasumlikuma aku loomiseks. 97aastane Goodenough on vanim Nobeli preemia võitnud inimene.

Akira Yoshinol õnnestus eraldada puhas liitium akust, kasutades seal vaid liitiumioone, mis on puhtast liitiumist kordi ohutum. See avastus muutis aku ka reaalsuses kasutuskõlblikuks.