Olga Tokarczuk Foto: AP/Scanpix
Inimesed
10. oktoober 2019, 14:02

Nobeli kirjanduspreemia võitsid Olga Tokarczuk ja Peter Handke (2)

Rootsi Akadeemia kuulutas täna Eesti aja järgi kell 14 Nobeli kirjandusauhinna võitjateks Poola kirjaniku Olga Tokarczuki (57) ja austerlase Peter Handke (76). Mullu jäeti 9 miljoni Rootsi krooni suurune preemia välja andmata, kuna akadeemia oli ühe liikme abikaasa seksiskandaali tõttu muutunud töövõimetuks.   

Tokarczuk, kes pälvis mullu rahvusvahelise Man Bookeri auhinna, kuulutati 2018. aasta Nobeli preemia laureaadiks, Handke tänavuseks laureaadiks.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Peter Handke (@peter_handke) on

BBC Newsi teatel olid tänavuste favoriitide hulgas kaks Kanada autorit: Margaret Atwood ("Teenijanna lugu") ning luuletaja ja esseist Anne Carson. 

Väljaanne New Republic kirjutas paarile kihlveokontorile viidates, et soosikute hulka kuulusid ka  Ljudmila Ulitskaja Venemaalt,  Maryse Condé Guadelupe'ist, Olga Tokarczuk Poolast, Ngũgĩ wa Thiong’o Kenyast ning Can Xue Hiinast. Aastaid oli auhinna laureaadiks pakutud Jaapani staarkirjanikku Haruki Murakamit.

Prestiižset auhinda välja andev Rootsi Akadeemia sattus 2017. aasta lõpus seksiskandaali, kui 18 naist süüdistas akadeemia liikme, poeet Katarina Frostensoni prantslasest abikaasat Jean-Claude Arnault'd seksuaalkuritegudes. Mullu oktoobris mõisteti mõjukas kultuuritegelane, kes oli oma ettevõtmistes akadeemialt raha saanud, 2011. aastal aset leidnud vägistamise eest kaheks aastaks vangi. 

Skandaali tõttu taandus akadeemiast mitu liiget, sealhulgas Frostenson, ning organisatsioon sattus patiseisu. Lisaks oli organisatsiooni maine kõvasti kannatada saanud: akadeemiat süüdistati seksiskandaali kinnimätsimises, huvide konfliktis, aga ka Nobeli auhinna kandidaatide nimede lekitamises. Nüüdseks on akadeemia võtnud oma ridadesse mitu uut liiget ning muutnud statuuti. Liikmetel on nüüd õigus ametist taanduda. Lisaks on akadeemial õigus ust näidata liikmetele, kes on sattunud huvide konflikti või kriminaaluurimise alla. 

2017. aastal võitis auhinna Kazuo Ishiguro, aasta varem Bob Dylan.