Nobeli majandusteaduste preemia laureaadid Abhijit Banerjee, Esther Duflo ja Michael Kremer.Foto: YouTube'i kuvatõmmis
Maailm
14. oktoober 2019, 12:55

Majandusteaduste Nobeli pälvisid ülemaailmse vaesuse vastu võitlevad ökonomistid (2)

2019. aasta viimase Nobeli preemia ehk majandusteaduste auhinna võitsid kolm inimest: Indias sündinud Abhijit Banerjee, prantslanna Esther Duflo ja ameeriklane Michael Kremer.

Alates 1969. aastast on igal aastal välja jagatud ka Nobeli majandusteaduste preemia, mis on majandusmaailma tähtsaim auhind. Siiski ei kuulu majanduse-Nobel 1895. aastal alguse saanud viie originaalse auhinna hulka, vaid loodi üle 70 aasta hiljem Rootsi keskpanga poolt.

Tänavu, auhinna 50. aastapäeval, pälvisid majandusteaduste Nobeli preemia Abhijit Banerjee, Esther Duflo ja Michael Kremer, tänu nende eksperimentaalsele lähenemisele ülemaailmse vaesuse vastu võitlemisel. Nende uurimise põhiideeks on globaalse vaesuse väiksemateks küsimusteks lahkamine, millele on võimalik usaldusväärsemalt vastata.

1990. aastate keskel tõestasid Harvardi majandusteadlane Michael Kremer ja tema kolleegid, kui võimekas selline lähenemisviis olla võib. Nad tegid välieksperimente, et testida millise ulatusega sekkumine võib parandada tulemusi Lääne-Keenia koolides. Abhijit Banerjee ja Esther Duflo – sageli koos Kremeriga – tegid sarnasel baasil uurimisi erinevate probleemide kohta erinevates riikides. Nende eksperimentaalne uurimismeetod domineerib nüüd täielikult arengumajanduse uurimisvaldkonda.

1972. aastal sündinud Esther Duflost sai alles teine naine, kes on majandusteaduste Nobeli võitnud, olles samas ka noorim preemia võitnud isik. Duflo on ka kaaslaureaat Abhijit Banerjee abikaasa. „Meie lähenemine eeldab ükshaaval probleemide lahtiharutamist, et neid seejärel võimalikult teaduslikult uurida,“ teatas Duflo, kelle sõnul on kolme võitja töö eesmärk vaesuse vastastikku seotud allikaid mõista.