Kaspar KaljasFoto: Arno Saar
Tele
8. oktoober 2019, 15:39

Lisatud Kanal2 programmijuhi kommentaarid

Kanal 2 programmijuht selgitab, miks eemaldati veebist pedofiililoo paljastanud „Kuuuurija“ (59)

Miks on Kanal 2 veebikeskkonnast eemaldatud "Kuuuurija" saade, mis tõi avalikkuse ette pedofiililoo? Kanal 2 programmijuht Kaspar Kaljas selgitab, mis põhjusel selline otsus tehti.

30. septembril eetrisse läinud "Kuuuurija" tõi avalikkuse ette pedofiililoo ühes Eestimaa vallas. Veebis pole see aga enam tagantjärele nähtav.  "Selline plaan oli meil saate loomisest alates. Nimelt lähtume Euroopa Inimõiguste Kohtu praktikast, mille kohaselt tundlik ja sensitiivne materjal, mis avaldatakse olulise avaliku küsimuse üle debati tekitamiseks, ei pea nii-nimetatud üksiknäitena olema avalikkusele pikalt kättesaadav," selgitab Kanal 2 programmijuht Kaspar Kaljas. "Ehk siis, plaan oligi pärast debati tekkimist eemaldada konkreetset probleemi kajastav saade."

Ringkaitset ei saa taluda

Kaspar mainib, et põhjust saate eemaldamises ei tasu otsida sealt, et saade näitas valda ja lastekaitsetöötajaid süüdistavas valguses. "Avalikud ja kohaliku omavalitsuse asutused koos ametnikega ei ole ühelgi juhul erilise kaitse all," toonitab Kaljas. "Vastupidi, nende käitumist ja tegevusi vaatleme ajakirjanikena eriliselt terava pilguga ning vajakajäämistele tähelepanu juhtimine on ajakirjanduse tuum!"

"Antud kaasuse puhul on valla ja lastekaitse tegevus ja selle korrektne kommunikatsioon üliolulised. Kahjuks selle konkreetse näite puhul eelistasid vald ja lastekaitse mõistlikule kommunikatsioonile ringkaitset ja sellist käitumist ei saa demokraatlikus ja vabas ühiskonnas kergekäeliselt aktsepteerida," lausub Kaljas.

Tänasel päeval on Postimees Grupp, kuhu kuulub ka Kanal 2, astunud välja pedofiililoos käsitletud perekonna kaitseks ning toetab majanduslikult juriidilist vaidlust, mille jaoks perekonnal endal puuduvad vastavad võimalused.

"Meil on vedanud ajakirjanikega, kellel on ühiskondlik närv tegemaks lugusid ka õõvastavamatest teemadest, kuid kes ei soovi olla vaid välisvaatlejad ja raporteerijad," räägib Kaljas. "Ehk kui sel korral saime ajakirjanikult taotluse sekkuda ja abistada, jõudmaks tegeliku tõeni, siis otsustasimegi seda teha."

Kaljas lisab, et Postimees Grupp astub alati välja eraisikute ja nõrgemate kaitseks: "See ongi hea ajakirjandus!"

Naabrite ühisavaldust ei võetud vastu

30. septembril tõi "Kuuuurija" avalikkuse ette võika loo, kus 70aastane mees vägistas kümneaastase poisi. Tänasel päeval on poiss oma perekonnast aga valla lastekaitsjate poolt eemaldatud ja lastekodusse viidud. 70aastane mees viibib vahi all, kuid taotleb enda vabastamist eeluurimise ajaks.

Politsei, prokuratuur ja kohalikud lastekaitsetöötajad olid pedofiilist teadlikud, kuid ei võtnud midagi ette. Kolme kuu jooksul, kui meest on kinni peetud, polnud keegi tema naabreid küsitlenud. 

Kohalikud lastekaitsjad rääkisid saates, et ema oli lapse suhtlusest perverdiga teadlik juba varem. Enda sõnul teavitas ema kohe lastekaitsetöötajaid, kui kuulis, et naabrimees on tema lastele lähenenud. Emale jäi mulje, et lastekaitse juba tegeleb sellega ja edastas info politseile. Saates selgus aga, et seda lastekaitsjad siiski ei teinud, ja just see, et ema ise varem avaldust ei teinud, sai talle saatuslikuks.

36 naabrit kirjutasid ka perekonna toetuseks ühisavalduse, mida vallavalitsus vastu ei võtnud. Viimast korda kohtus Lust vallavanemaga Tallinnas, kuid naabrite ühisavaldust ei soovinud too ka siis vastu võtta.

Lugu ei ole veel saanud lõplikku lahendust.