"Hommikusöök staariga" Ragù restos - Merle Lilje, Anu Saagim
Inimesed
29. juuli 2019, 20:03

HOMMIKUSÖÖK STAARIGA | Estraaditäht Merle Lilje 44 aastat laval ja abielus: mul on tohutult vedanud! (27)

Kutsusin ansambel Laine juhtfiguuri Merle Lilje Tallinna kesklinnas, Liivalaia ja Kentmanni tänava nurgal asuvasse armsasse Ragù kohvik-restosse, kus tooni annab ehtne vene köök. 

Ragù avatakse juba hommikul kell kaheksa ning suletakse õhtul kell kaheksa. Nimele vastavalt pakub menüü ka kahte raguud: köögiviljaraguud pähklite ja granaatõunaseemnetega ning köögiviljaraguud veisepõse ja veinikastmega. Ja kes viitsib hommikuti oma tassiga kohale tulla, saab ka tasuta hommikukohvi.

Meie mekkisime Merlega Ragù gurmeeborši, millega käisid koos hapukoor, maitseroheline, sidruniviil ja peki­kreem. Teiseks pearoaks valisime taimse  porgandikotleti, mis serveeriti värske salati ja fetakreemiga. Kotlet oli tõepoolest mõnus ja mahlakas ja fetakreem andis sellele lihtsale köögiviljaroale samuti gurmaanliku lihvi. Päeva eripakkumises olid krõbedad küpsekartulid värskete kukeseentega, mis tahtsid keele alla viia. 

"Ragú on raguu, madalal temperatuuril küpsetatud toit. Aga miks just Raguu? Aga sellepärast, et raguu on maitsev ja tervislik," selgitab kohvik-resto omanik Vadim Pärn. "Raguu sõnas on tunda soojust ja hubasust. See on igapäevane toit ning sobib kõigile pereliikmetele. Raguu teeb kõhule pai ja tuju teeb kah heaks."

Ragú on 38 kohaline kohvik-resto, kus on piisavalt suur lastenurk ning seal saab ka pulmi ja sünnipäevi pidada.

Merle Lilje on üks Eesti estraadi sümboleid. Tema lavakarjäär on kestnud 44 aastat ja pea sama pikalt on kestnud ka tema abielu. "Mul on elus tõesti tohutult vedanud," ütleb särtsakas daam intervjuu jooksul korduvalt ja teda võib uskuda, sest lustlik naeratus särab tema palgeil terve hommikusöögi aja.

Merle, oled terve oma elu olnud estraaditäht ja vaibumise märke pole nähagi?

Kandideerisin ansamblisse 1975. aastal, kui olin saanud just 18 ja keskkooli lõpetamas. August ongi muuseas minu töö alguse kuu! 44 aastat laval, uskumatu! Vahepeal oli meil Lainega küll paus, aga tulime uuesti kokku aastal 1998.

Ja kuigi Laine oli väga populaarne, siis tegin ikkagi samal aasta suvel, kui kooli lõpetasin, igaks juhuks sisseastumiseksamid ka toonasesse Tallinna Pedagoogilisse Instituuti ehk tänasesse Tallinna Ülikooli kultuurhariduse erialale. Ma ei tea kust noorel inimesel selline tarkus, aga lihtsalt tundsin, et ma pean endale ka korraliku hariduse kindlustama. 

Karjäär karjääriks, aga kuidas on tormituultele nii pikalt vastu pidanud estraaditähe abielu?

Minu kõrval on inimene, kes on äärmiselt töökas, kuid suudab mind iga kell ka naerma ajada ja muremõtted nagu imeväel minema puhuda. Minu abikaasa Riho Lilje on professionaalne kitarrist, kes on kaasa löönud loendamatutes ansamblites, teiste seas Fix, Laine, Radar, jpt. Mees peab ka muusikaõpetaja ametit ja kuulub Vanemuise teatri bändi ning teeb kaasa muusikalides.

Vahel käin esinemas ka koos oma abikaasaga – tema mängib kitarri ja olemegi lihtsalt Merle ja Riho bänd. Riho on tänagi ka ansambel Laine muusikaline juht kes valib lood, teeb fonod ja tegeleb jooksvate asjadega. Kui mul 2015. aastal ilmus esimene sooloplaat "Ah, las olla", siis sealgi on mitmes laulus tema kitarripartiid.

Mis aga kõige toredam, Rihol on kuldsed käed, mis pole muusikute seas sugugi tavapärane. Hankisime umbes kümme aastat tagasi endale toreda suvituskoha Muhus ja tänaseks on sellest saanud üks äraütlemata kena koht, kus Riho on saanud esitleda oma puutöömeistri oskusi. Me teeme paljusid asju koos ja võib-olla see ongi õnneliku kooselu võti.

Merle, ka sinu puhul on tegu multitalendiga, sest lisaks tegutsemisele ansamblis Laine ja sooloprojektidele, on sinu suureks hobiks ka käsitöö, millest on saanud aastate jooksul tõsiseltvõetav äri?

Jah, mul on nagu kaks eluala. Esiteks käsitöökirg ja Vene tänava käsitöökauplus Rewill, mis on edukalt tegutsenud reipalt juba üle 20 aasta. Ja teiseks loomulikult muusika ja laulmine eri kollektiivides: Laine, Viru Trio, Soov. Mõlemal alal olen ma suutnud ennast suurepäraselt realiseerida ja olen selle üle väga uhke.

Kes teeb see jõuab?

Muidugi! Liiga paljud ei tee eriti midagi, sest neis on see laiskuseuss sees. Mõned kardavad ja jätavad oma unistused lihtsalt unistuseks. Aga eks palju loeb ka kodusest kasvatusest. Mina olen väga uhke täna ka oma kahe tütre üle. 38-aastane Maria on maailmakodanik, kes on pool maailma läbi rännanud. Ta on tohutus vaimustuses Jaapanist, oskab jaapani keelt ja peab täna Tallinnas ka sushi-restorani. 34-aastasel Liisal on kaks poega, Albert ja Valter ning temagi on väga töökas. Küll ma olen ikka toredad lapsed üles kasvatanud!

Vaata meeleolukat videointervjuud Merlega!

Pikka intervjuud loe juba varsti ka Õhtulehe veergudel. 

"Aeg lendab  nii pere keskel ja ansambliga Laine ja Soov ning olen oma soolokontserdid  täiesti unarusse jätnud. Sestap, kallid sõbrad, teatan suure rõõmuga, et üle pika aja sai mul  valmis üks mõnus  suvelaul "Selles süüdi Bacardi"," rõõmustab Merle. "Laul jutustab armastusest, üksindusest, igatsusest ja kuumadest tunnetest, mida saab rummiga jahutada. Ise ma suur rummifänn küll ei ole, aga on kindlasti olukordi, kus see jook soojendab kellegi südant ja meeli. Usun, et  igaüks leiab laulust midagi endale."

Kuula lugu! Kuidas meeldib?

Merle uus laul on valminud koostöös Peeter Kaljustega. eestikeelne tekst  Kersti Kuusk.