HAKKAB LOOMA: Tantsupeoks harjutamine oli kolmapäeva pärastlõunal täies hoos. Tantsijad lainetasid kui Läänemeri.Foto: Julia Vakina
Galeriid
3. juuli 2019, 20:50

LAULU- JA TANTSUPIDU PILDIS | Tantsuread paika ja laul kõlama! Eesti laulu ja tantsu juubelipidu läheb käima (3)

Täna kohtusid tantsupeolised ja saatemuusikud Tallinna Kalevi staadionil ühisproovideks ja esimeseks läbimänguks, et anda homme XX tantsupeole uhke avapauk. „Kõige keerulisem on, et kõik 10 000 inimest korraga õigel ajal väljakule saaksid,“ sõnab tantsupeo pealavastaja Vaike Rajaste.

Siiani on 713 tantsu- ja võimlemisrühma proovid kulgenud sujuvalt. Teha on veel viimased täpsustused. Tantsijate liikumise kokkupanekut nimetatakse montaažiks. Üksikutest tantsijarühmadest moodustatakse mustrid ning seal on igal rühmal kindel koht. Mustrid, mida tantsupeolised Kalevi staadionil moodustavad, on suured ja keerulised. Näiteks sünnib ligi 1000 naistantsija koostöös staadioni muruplatsile avaneva õie efekt. „Loodame, et see meil õnnestub ja saate seda ilu nautida,“ lausus eilses proovis N-1 naisrühmade liigijuht Agne Kurrikoff-Herman.

Tantsitakse iga ilmaga. Juhul, kui etenduste ajal osutub ilm vihmaseks, võivad tantsijad Vaike Rajaste sõnul läbipaistvat vihmakeepi kanda. Keep peab olema läbinähtav selleks, et ilusad rahvarõivad välja paistaksid. Üks on selge – tantsupidu ära ei jää. „Tantsija tantsib iga ilmaga,“ kinnitab ta.

Keskpäevaks saabus Tallinna ka juubelilaulupeotuli, mis käis läbi kohad, kus on muusikuteed alustanud praegused laulupeodirigendid: Eesti muusika- ja teatriakadeemia, Tallinna ülikooli, Tallinna muusikakeskkooli ja Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli. Peatuskohtades kõlas tervituseks koori- ja orkestrimuusika. Otsa-kooli aias andsid laulupeotulekontserdi seitse koori ja kaks orkestrit. Päikseloojanguks jõudis tuli Pika Hermanni torni ööbima.