RUKKIRÄÄGUD: Nais- ja valikrühmade võimlejad harjutamas tantsu „Rukkirääk“. Võimlemisvahend – valge linik – sobib nii linnutiibadeks kui ka seelikuks. Tants oli kavas ka 1965. aasta tantsupeol, lavastaja on Urve Keskküla.Foto: Tiina Kõrtsini
Galeriid
1. juuli 2019, 20:01

LAULU- JA TANTSUPIDU PILDIS | Pererühmad vihuvad tantsu harjutada ja supipada juba podiseb (3)

Juba sel nädalalõpul rõõmustab eesti rahvast laulu- ja tantsupidu „Minu arm“, mis seekord on eriti pidulik, sest esimesest laulupeost möödub 150 ja tantsupeost 85 aastat.

Pühapäeval kogunesid rahvatantsijad pealinna, et proove alustada. Tallinna staadionidel ja harjutusväljakutel harjutab koos esmaspäeval lisandunud tantsijatega ühtekokku 713 kollektiivi ning 11 500 peolist. Neljapäeval saabuvad Tallinna ka laulupeolised – kokku 1020 kollektiivi, kuhu kuulub enam kui 35 000 liiget. Lauljad, tantsijad ja muusikud majutatakse 47 Tallinna ja Harjumaa koolimajas, keskmiselt ööbib ühes koolimajas 450 peolist.

Pühapäeval alanud tantsupeo proovid on seni möödunud tõsisemate vigastusteta. Laulu- ja tantsupeo meditsiiniteenistuse juht Erik Velleramm kinnitas, et esimene tantsijate proovipäev oli meedikutele rahulik. „Enim tegid tantsijatele muret jalgadele tekkinud villid ja pinged lihastes. Tantsijad olid meditsiiniteenistuse seniseid soovitusi kenasti kuulda võtnud, kaasas olid peakatted päikese eest ja lähedal hoiti ka veepudel,“ sõnas ta. Velleramm soovitas peonädalal ilmaprognoosidel silma peal hoida ja võtta igaks juhuks kaasa ka vahetusriided, et ei peaks vihma korral märgades riietes külmetama.

Tallinna kiirabi operatiivjuht Taavet Reimers kinnitas, et ka nende töö on olnud tavapärane ja tantsupeo proovid ei ole juhtumite arvu kuidagi mõjutanud.

Naiskodukaitse esinaise Airi Toomingu sõnul jagatakse lauljatele, tantsijatele ja muusikutele nädala jooksul laiali 61 tonni suppi, mis tähendab 180 000 supiportsjonit ja 12 000 pätsi leiba. Peoliste lõunamenüüs on viis suppi.

Välisööklate toimimise ja supi jagamise eest hoolitsevad 130 naiskodukaitsjat ja kaitseliitlast, kes on peoks valmistunud veebruarist alates. Tooming kinnitab, et mahukast tööst hoolimata ollakse tänu varasematelt pidudelt saadud kogemusele peonädalaks valmis.

Pikka ettevalmistust nõudis nii vabatahtlike leidmine kui ka varustuse ja köögitehnika hankimine, mis sai kokku paljudest kohtadest. „Usun, et oleme teinud korraliku ettevalmistuse, kõik sujub plaanipäraselt ning iga peoline saab kõhu täis,“ räägib Tooming.

Nädala teises pooles kerkib lisaks Kalevi staadioni kõrval asuvale välisööklale Tallinna lauluväljakule laulupeoliste toitlustusala. Töömahukaimad päevad naiskodukaitsjatele on reede ja laupäev, kui tuleb mõlemas köögis suppi valmistada ja laiali jagada enam kui 45 000 peolisele. Laupäeval toimub toitlustus Tallinna lauluväljakul, kui peolised võetakse vastu otse rongkäigult.

XX tantsupeo etendusi saab näha neljapäeval ja reedel, XXVII laulupeo kontserdid on laupäeval ja pühapäeval.