Evelyn Sepp.Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
5. juuni 2019, 18:27

Endine keskerakondlane Evelyn Sepp Mihhail Kõlvartile: „Kuidas on võimalik olla sedavõrd ebakultuurne, võhiklik, ülbe, üleolev ja eelkõige ebaprofessionaalne?!“ (163)

Endine keskerakondlane ja riigikogu liige Evelyn Sepp pole rahul Mihhail Kõlvarti väljaütlemistega seoses Christopher Nolani uue linateose "Tenet" Tallinnas toimuvate filmivõtetega.

Täna peetud pressikonverentsil ütles linnapea, et kindlasti ei luba suurt magistraali kuuks ajaks täielikult sulgeda. "Oleme valmis kaaluma magistraali osalist sulgemist palju lühemaks ajaks, kuid täielik sulgemine terveks kuuks ei ole mõeldav,“ märkis Kõlvart.

Meer nentis, et linn saab filmivõtetest hinnanguliselt 50 000 - 60 000 eurot, ülejäänu läheks riigi kohvrisse. Vastukaaluks pakkus Kõlvart välja, et võttemeeskond võiks tallinlastele pakkuda midagi enamat, näiteks konkreetset summat pealinna elu arendamiseks või kultuuriprogrammi, läheks läbirääkimised lihtsamalt. 

Lisaks tundis linnapea muret filmis näidatava ehitiste üle. Praegu on aga teada vaid kaks võttepaika – linnahall ja Laagna tee – ning Kõlvarti sõnul ei pruugi need vaated Eestist nii ihaldusväärset muljet jätta, kui loodetakse.

Kõlvarti seisukohtadele reageeris sotsiaalmeedias negatiivselt endine keskerakondlane ja riigikogu liige Evelyn Sepp. "Ma kindlasti ei ole esimene ega ka viimane, kes ohkab nõutult ja ütleb, et kuku p...," alustas Sepp Facebooki postitust. 

Ta meenutas, et lasnamäelased on teistes linnaosades elavatele tallinlastele päris palju võlgu, sest nemad ootavad elutähtsaid investeeringuid. Samuti tõi Sepp välja, et temal pole kasu Lasnamäel asuvast jää- ja kergejõustikuhallist.

"No kui nii otse võtta, et sulas ja peo peale ... ja nad on ka võlgu üldse Eesti riigile, kes on sinna päris palju raha panustanud. Ja mina näiteks ei saa sellest mingit kasu, ega ka sellest, et meil on praegu täielikku tola juttu ajav inimene linnapeaks. Puhas kulu mulle. Et mis siis nüüd!? Kuidas on võimalik olla sedavõrd ebakultuurne, võhiklik, ülbe, üleoleva ja eelkõige ebaprofessionaalne!?," imestas Sepp. 

Ta jätkas: "Kuidas see nüüd nii on läinud, Mihhail Kõlvart, ma ikka mäletan sind sisuka, tasakaaluka ja sellisena, kel katus ei sõida. Midagi muud ma praeguse plõksimise kohta küll öelda ei oska. Ja mis seda kasu puudutab, siis tead, seal Lasnamäel elavad tuhanded inimesed, kes õpivad ja töötavad ja paljud isegi filmivallas. Mõned lasnamäelased õpivad isegi BMF-s, seal on mõned toitlustuse pakkujad, muud käsitöölised, ja üldse palju inimesi, kelle elatusjärg sõltub sellest nüüd ja tulevikus, palju teised inimesed nende äridesse raha jätavad.

Ja veel - mis puudutab Tallinna reklaamimist - loevad mitte klanitud plakatid ja videofilmid, vaid põnev, tähendusega sisu. See on asi, mis teeb Tallinna inimestele üle maailma huvitavaks. Seda nimetatakse sisuturunduseks, suust-suhu turunduseks jne. See aga eeldab alati ja ainult avatud, lugupidavat ja koostööle suunatud suhtumist. Alati!!!! Kahetsusväärne. Kohatu. Piinlik," lõpetas Sepp enda postituse. 

Kaspar Viilup: Mihhail Kõlvarti ettekujutus on asjatundmatu ja ääretult vaenulik

Kõlvarti tänasesse avaldusse suhtus kriitiliselt ka ERRi kultuuriajakirjanik Kaspar Viilup, kes hoiatas, et linnavalitsuse küünilised ettekirjutised võivad Nolani Eestist üldse minema viia. 

Viilup mainib, et Nolani siia meelitamiseks on tehtud väga palju rasket tööd. "Kogu see töö ja vaev võib jäädagi vaid lootuseks, sest Mihhail Kõlvarti ettekujutus Christopher Nolanist – või pigem kogu filmitööstusest, kultuurist ning meelelahutusest – on asjatundmatu ja ääretult vaenulik. Retoorika, millega pressikonverentsil kommunikeeriti võtete jaoks Laagna tee sulgemist, jätab mulje, nagu tuleks Nolan Eestisse nalja tegema," kirjutas Viilup ERRi arvamusportaalis. 

"Linnavalitsus eeldab, et sadade, ehk isegi tuhandete filmiinimeste minut-minuti haaval läbiplaneeritud töögraafiku kõrvalt jagub aega veel ka rändtsirkuseks, et kohalik rahvas lõbustatud oleks. Kas see on mingi tavaline Tallinna praktika? Mõni suurettevõte või tuntud kultuuritegelane soovib oma töödega Tallinnas kanda kinnitada, aga meer paneb käed ette: ainult siis, kui kohalikele tänavanurgal nalja teed," sõnab ta.