Laagna teeFoto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
19. juuni 2019, 12:19

OTSUST POLE: Laagna tee kõrval on linnal Nolanile karmid nõudmised ka Pärnu maantee ja Liivalaia ristmiku sulgemiseks (28)

Juba enne kui Holliwoodi filmitegijad Christopher Nolaniga eesotsas Tallinnasse saabusid, käis pealinnas arutelu selle üle, kas filmivõtetega seoses tuleks Laagna tee kinni panna või ei. Kolmapäevasel pressikonverentsil teatas linnapea Mihhail Kõlvart, et otsust pole jätkuvalt.

"Meil polnud algusest peale soovi kunstlikult takistada protsessi, aga ei ole võimalik, et linn loobub oma tingimustest," sõnas Kõlvart. "Me oleme koostööks valmis, aga ei saa loobuda oma tingimustest."

Kõlvarti teatel tuli linnale üllatusena filmitegijate soov sulgeda lisaks Laagna teele ka seda ületavad sillad. "Kui meil tuleb kõne alla Laagna tee ajutine sulgemine, siis sel ajal sildade sulgemine pole võimalik. Mida tuleb igal juhul teha, kui Laagna tee kasutamise ajal hakkab lendama helikopter ja kui ta peab lendama ka seal, kus on sillad, siis ohutuse tagamiseks muidugi tuleb liiklus mõneks hetkeks peatada. Aga ainult mõneks hetkeks ja mitte tipptundide ajal," ütles linnapea.

Laagna teega seotult on Kõlvarti sõnul ilmnenud teinegi uus asjaolu: „Filmitegijad suhtlevad riigi ja maanteeametiga, et leida alternatiivi. Praegu on vara rääkida, kas see tähendab Laagna tee kasutamisest loobumist. Ma arvan, et pigem mitte, pigem üritatakse leida võimalust filmida ilma takistuseta.“ Linnapea sõnul tähendaks see, et Laagna tee oleks tarvis sulgeda lühemaks ajaks.

Filmitegijad tahavad kinni panna ka Pärnu maantee

Lisaks Laagna teele tahvad filmitegijad "Teneti" võteteks sulgeda ka Liivalaia tänava ja Pärnu maantee ristmikud. Kõlvarti sõnul on sealgi tingimused väga selgelt paigas: näiteks Liivalaia tänava ja Suur-Ameerika ristmikul tohib liikluse seisata korraga maksimaalselt viieks minutiks. 

Liikluspiirangud Pärnu maanteel ja sellega külgnevatel tänavatel kehtivad kahel päeval, 29. juunil alates kella ühest öösel kui 30. juuni südaööni – kella 23.59ni. Piirangud kehtivad lõigul Vabaduse väljakust kuni Tondi tänava alguseni.

Linna soovil jätkub kogu perioodi jooksul ühistranspordiliiklus, võimalik on ühistranspordiliikluse ajutine seiskamine maksimaalselt 15 minutiks korraga. Lisaks peab olema tagatud külaliste ligipääs Pärnu maantee 69 asuvasse perekonnaseisuametisse, ligipääsu ei saa peatada kauem kui 5 minutiks.

Pärnu maanteel peab saama kasutada ühte sõidurada öistel kellaaegadel, mil võtteid ei toimu – 29. juunil kella 1-st kuni kella 6.00ni ja 23.00-24.00 ning 30. juunil kuni hommikul kella 6-ni ning õhtul 23.00-südaöö.

Laagna tee sulgemise osas lähevad arvamused lahku

Nolani uue spioonifilmi "Tenet" võtete jaoks soovis filmistuudio Warner Bros Laagna tee kanali kuni kuuks ajaks sulgeda. Kõlvarti esialgne arvamus oli, et mitte ükski film pole väärt tekitama segadusi pealinna tänavatel.

„Me ei või lubada Laagna tee täielikku sulgemist. Oleme valmis kaaluma magistraali osalist sulgemist palju lühemaks ajaks, kuid täielik sulgemine terveks kuuks ei ole mõeldav,“ märkis Kõlvart varasemalt.

Mihhail Kõlvart käis linnavalitsuse seisukohana välja, et Laagna tee jääb liiklusele täielikult avatuks esmaspäeviti ning teisipäeviti. Lisaks tuleb kolmapäevast reedeni hoida teed avatuna hommikul ja õhtul, kui Lasnamäelt kesklinna ja vastupidi on kõige suurem liiklus. Nolan saaks tee enda kasutusse täielikult seega öösiti ja nädalavahetustel.

"Meil on hea meel, et Christopher Nolani filmimeeskond mõistis, et neljanädalane Laagna tee täielik sulgemine ei ole meiega läbiräägitav. Konsultatsioonid jätkuvad,“ mainis Kõlvart.

Lasnamäe linnaosa vanem Andres Vään on öelnud, et Laagna tee sulgemine filmistuudio Warner Bros soovile vastavalt oleks õige otsus, kuna tänu filmile kasvaks Tallinna rahvusvaheline kuulsus ning pealinn ja riik saaksid mitme miljoni euro ulatuses täiendavaid tulusid. 

Vääni sõnul on tegemist ainulaadse võimalusega, kuid linnavõimude jaoks, kes sulgevad ühe linna peamagistraali, on tegemist tõsise väljakutsega. "Kõigepealt peame loomulikult ümber korraldama linnatranspordi töö," ütles Vään.

Peaministri ja endise Tallinna linnapea Jüri Ratase arvates on väga rõõmustav, et Tallinn on valitud Christopher Nolani ja Warner Bros filmistuudio uue projekti üheks oluliseks filmimiskohaks.Samas saab ta aru ka praeguse linnapea murest.  „Ma usun, et siin tuleb leida hea kompromiss, mis lubaks filmivõtetel toimuda, aga tagatud oleks ka pealinlaste mugavad liikumisvõimalused," soovitas ta. 

Christopher Nolani film "Tenet" peaks valmis saama 2020 aasta suveks.