Guido KangurFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
21. mai 2019, 18:28

Guido Kangur: uskumatu, kui habras meie eluke võib olla. Jüri õnnetus ei mahu pähe (8)

Minu esimene mõte oli, et tervisega midagi juhtus. Aga selline õnnetus. Mulle ei mahu see pähe,” tunnistab Kangur Jüri Aarma ootamatust surmast rääkides. “See sündmus on muidugi selline, mis paneb lihtsalt ohkama. Tundub uskumatu, kui habras meie eluke võib olla.”

Guido Kangur kohtus Jüri Aarmaga esimest korda lavakunstikooli ajal. “Meil olid liikumistunnid, Helmi Tohvelman oli meie legendaarne õpetaja. See oli meie jaoks üks kõige olulisemaid erialasid teatritegemise ja lavakõne kõrvalt. Jüri oli seal aeg-ajalt meie klaverisaatja, ta oli just sõjaväest tulnud,” meenutab Kangur.

Näitleja sõnul oli Aarma üliandekas inimene, kes võis teha absoluutselt kõiki asju. “Ta oli ka legendaarsest perekonnast, ma tundsin hästi tema isa Gunnarit. Eks ta oli temalt väga palju pärinud,” tõdeb Kangur. “Ta oli väga intelligentne inimene, ilusa hariduse ja lastetoaga. Loomulikult oli ta ka väga laia ampluaaga ja hea näitleja. Ta oli ka erakordselt musikaalne ja absoluutse kuulmisega inimene, mängis kõiki pille.”

Kangur töötas pärast lavakooli lõpetamist Aarmaga kümme aastat Noorsooteatris. Samuti sõitis ta koos Noorsooteatri ansambliga Hampelmann kogu Eesti risti ja põiki läbi. “Kaarel Kilvet, Lauri Nebel ja Jüri Aarma tegid muusikat, mina aitasin sõnalise poolega. See oli üks asi, mis meid väga sidus. Me oleme koos väga palju teatrit teinud,” meenutab Kangur.

“Minu jaoks oli ta aukartust äratav härra oma harituse poolest. Ei olnud teemat, millest temaga juttu ei saanud rääkida. Ole vaid ise mees ja katsu sammu pidada. Mina ei suutnud. Ta oli minust kordades targem inimene,” lisab näitleja.