I. M. Pei 2006. aastal Louvre'i püramiidi ees. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
17. mai 2019, 10:05

Louvre'i klaaspüramiidi arhitekt suri 102aastaselt

102 aasta vanuses on surnud maailmakuulus Hiina päritolu USA arhitekt I. M. Pei, kelle tuntuim teos on Louvre'i kunstimuuseumi juurdeehitusena valminud klaaspüramiid. 

Pei loomingut iseloomustasid BBC Newsi täpne geomeetria, lagedad pinnad ja loomuliku valguse kasutamine. Ta nimetas üheks oma mõjutajaks islami arhitektuuri. Arhitektina oli ta aktiivne veel vanuigigi, luues ühe oma kuulsama meistritöö, Kataris asuva islami kunsti muuseumi, juba 80. eluaastates.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Museum of Islamic Art (MIA) (@miaqatar) on

Ieoh Ming Pei sündis 1917. aastal Guangzhous. 18aastaselt siirdus ta Ühendriikidesse ning õppis nii Massachusettsi tehnoloogiainstituudis kui ka Harvardis. Teise maailmasõja ajal töötas Pei USA valitsuse alluvuses teadlasena. Arhitektina rajas ta oma büroo 1955. aastal.

XX sajandi üks viljakamaid arhitekte on projekteerinud munitsipaalhooneid, hotelle, koole ja teisi ehitisi nii Põhja-Ameerikas, Aasias kui Euroopas. 1989. aastal valminud Louvre'i püramiid põhjustas omal ajal ohtralt poleemikat, kuid on nüüd Pariisi tuntumaid turismiobjekte.