Uhke efekt, ent paraku väga lühiajaline...Foto: @JRart/Twitter
Maailm
1. aprill 2019, 22:09

RIBADEKS! Louvre'i kaunistanud taies hävis vaid paari tunniga

Louvre'i klaaspüramiidi 30. tähtpäeva auks loodud taies hävis muuseumikülastajate jalge all vaid loetud tundidega...

Kunstimuuseumi üks osa, suur klaasist püramiid, tähistas reedel 30. aastapäeva. Selleks puhuks palus muuseum prantsuse kunstnikul nimega JR (James Rene) luua püramiidi ilu esile toov taies. 400 vabatahtliku abiga see õnnestuski ja tulemuseks oli muljetavaldav visuaalne efekt, milles näib, justkui kerkiks klaaspüramiid üles sügavast kuristikust.

Kuid laupäeva hommikuks oli teos sõna otseses mõttes ribadeks, kirjutab BBC. Erinevatest paberilehtedest kokku pandud taies vettis, kuivas ning mõistagi tegid teosele kõige rohkem kahju külastajate jalanõud.

Möödunud nädalal Pariisi külastanud lugeja saatis tähelepaneku, et kui vabatahtlikud kolmapäeval ja neljapäeval suuri paberpaneele maha kleepisid, seletasid nad pealtvaatajatele, et pilt saab valmis reedeks ning laupäeval võivad kõik soovijad neid pabertükke sealt mälestuseks kaasa võtta. Laupäeval ei paistnud keegi kohapeal tükikikeste vastu kuigi palju huvi tundvat. Vaid tuul pööritas neid ja kandis mööda linna laiali. See-eest tundsid siledast pinnast rõõmu rulatajad, kes tavapärase kiviplaatidest maapinna asemel said siledat pinnast nautida ja hiiglasliku klaaspüramiidi kõrval trikke videotesse jäädvustada.

Paistab, et taiese paratamatu häving oli JR-l täielikult ettekavatsetud. Ta kirjutas Twitteris, et pärast teose ülespanekut elab see oma elu temast sõltumata. Kogu projekt sümboliseerib tema sõnul elule omast püsimatust. JR on püramiidi kaunistanud (kui nii võib öelda) ka varem, kolm aastat tagasi – silmamoondustrikiga, mis tekitas mulje, justkui oleks püramiid kadunud.

Mõned külastajad pidasid JR-i tööd kummaliseks, mõnedel oli sellest kahju. Üks kunstikriitik aga märkis sarkastiliselt: „Paistab, et JR-i kunst on pigem selline kaduv.“