See Reutersi pilt Martin Helmest illustreerib enamikke välismaa portaalide viimaseid uudiseid EestistFoto: INTS KALNINS/REUTERS/SCANPIX
Eesti uudised
2. mai 2019, 15:38

Helmete „näpukas“ lõi välismeedia kihama (166)

Pöial ja nimetissõrm sõõrjalt koos, ülejäänud näpud harali välja sirutatud – kauaaegselt OK-märgina kasutusel olnud käežesti seostatakse tänapäeval valge rassi ülemvõimuga, sest sirged sõrmed olevat W-täht ja pöidlaring P-täht – White Power. EKRE poliitikutele meeldib selle liigutusega furoori tekitada.

Otsa tegi mäletatavasti lahti Ruuben Kaalep riigikogulase ametivannet andes. Et noorpoliitikut on süüdistatud natsismis, tõmbas paralleel liigutuse ja rassismi vahel end justkui iseenesest. Kõik Eesti meediaväljaanded kulutasid ruumi Kaalepi motiivide analüüsile – ja selle meediatsirkuse algatamine oli ilmselt ka värske riigikogulase soov. Kaalep ise kutsus tehtut lihtsalt heatujumärgiks.

Sel nädalal kordasid žesti kaks ametivande andnud EKRE ministrit, isa-poega Mart ja Martin Helme. Nemad ei teinud seda seetõttu, et anda märku enda natsimeelsusest. Nende ilmne siht oli narrida neidsamu ajakirjanikke, kes Kaalepi olukorrale reageerisid. Kui Eestis jäi vastukaja seetõttu kasinamaks, siis maailma meedia pani juhtunut tähele.

„Eesti ministrite žest tõstatab hirmu valgete ülemvõimu toetamisest“, kirjutas New York Times. USA juhtiv meediaväljaanne lisab, et EKRE kultiveeris oma riigikogu valimiskampaanias immigrantide vastast meelsust ja teenis nõnda parlamendis 19 kohta. „Selles kontekstis tõlgendati žesti kui valgete ülemvõimu doktriini toetamist ja see šokeeris paljusid poliitkommentaatoreid,“ seisis artiklis.

BBC EKREst rääkiv artikkel keskendus oma pealkirjas Marti Kuusiku tagasiastumisele, kuid pildil ilutsesid Helmed. „Parteijuht Mart Helme ja tema poeg tegid mõlemad ametisse vannutamisel väidetava valge rassi ülemvõimu žesti“. Lisaks EKRE võimule tulemise analüüsimisele mainitakse ka, kuidas vanast OK-liigutusest sai rassismi sümbol ja lisatakse, et seda tegi ka Christchurchi terrorirünnaku toimepanija.

Mõlemad inglisekeelsed väljaanded tsiteerivad oma kajastuses ka president Toomas Hendrik Ilvese erinevaid säutse.

Hispaania väljaanne El Mundo võtab Helmete ja Kuusiku juhtumid kokku ühe pealkirja all: „Rassistid ja vägivallatsejad on Eestis valitsuses“. Riigikogus toimunud valitsuse ametisse astumise tseremoonia olevat nende sõnul olnud pisut piinlik.