Meil on metsa küll, aga sellest üksi ei piisaFoto: Teet Malsroos
Maailm
12. aprill 2019, 12:27

PUUD MEID ENAM EI PÄÄSTA: maakeral pole piisavalt ruumi, et selle päästmiseks vajalikku hulka puid istutada (44)

Inimlooma tegevuse tagajärjel paiskub igal aastal õhku 30-40 miljardit tonni süsihappegaasi. Kui nii jätkub, on elu Maa peal õige varsti kui mitte võimatu, siis kardinaalselt keerulisem ja ebameeldivam kui praegu.

Nii et mida siis teha?

Üks idee on alati olnud see, et istutada tuleks rohkelt puid. Puude fotosüntees seob süsihappegaasi ning vabastab hapnikku.

Kuid erinevad uuringud näitavad, et sellise hulga puude istutamiseks, mis sellise määra süsihappegaasi ära tarbiksid, ei ole enam inimeste kõrval maakeral ruumigi, vahendab Business Insider. Isegi kui õnnestuks piisavalt puid istutada, tähendaks see seda, et inimestel poleks enam piisavalt toitu, sest puude istutamiseks tuleks ohverdada märkimisväärne osa Maa põldudest.

Ehk et kui üritaksime planeeti puude istutamisega päästa, sureksid paljud meist nälga.

Selleks, et maakera ja inimkonda päästa üleujutustest rannikupiirkondades (mõnede Vaikse ookeani saarekeste jaoks vägagi käegakatsutav tulevik), järjest ekstreemsematest ilmaoludest, põudadest, metsapõlengutest ja vihmaperioodidest, näljahädade intensiivistumisest, haiguste nagu zika, borrelioos jm (puukide arvukusele mõjub kliima soojenemine hästi) on vaja drastilisi ühiskondlikke ja majanduslikke muudatusi. Kui valmis on selleks maailma suurettevõtted, megakorporatsioonid ning valitsused ja poliitikud...?