Video: Erki Pärnaku
Galeriid
15. märts 2019, 14:20

ÕL VIDEO JA GALERII | Õpilaste kliimastreik Toompeal: „Meie maa on kuumem kui Uku Suviste“ (120)

Tallinnas on rahvas kogunenud Toompeale kliimastreigile. Suur hulk streikijatest on õpilased. Kell 10 alanud õpilaste streigiks on ka Tartus kokku tuldud Raekoja platsile.

„2015. aastal said 195 riigi esindajad kokku ja Pariisi kliimakonventsioonis lepiti kokku pikaajalises eesmärgis hoida globaalne keskmine temperatuur alla 2 (isegi 1.5) kraadi Celsiust võrreldes tööstusrevolutsioonieelse ajaga. Sellest on möödunud üle 3 aasta ja kasvuhoonegaasid on endiselt tõusuteel. Koos ajaga on otsa saamas meie kannatus,“ teatasid ürituse korraldajad.

Streigis on võetud eeskuju rootslanna Greta Thunbergilt, kes algatas Fridays For Future liikumise, ja astutakse välja selle eest, et kliimamuutust koheldaks kriisina ja sellega tegeletaks enne, kui kahju on pöördumatu.

„Me ei peatu enne, kui valitsused tagavad meile turvalise tuleviku,“ kinnitati streigi jaoks loodud Facebooki ürituses.

„Teadlased on kliimakriisist rääkinud aastakümneid ja valitsused on neid aastakümneid ignoreerinud. Miks peaksime siis istuma koolis ja omandama haridust, kui haritud inimesi kuulda ei võeta? Enam pole aega oodata, et keegi teine häält teeks. Täiskasvanud ei ole probleemi tõsidust mõistnud ja neile on vaja äratuskella. See pole üleskutse mitte üksnes koolinoortele. Rääkige toimuvast oma vanematele, selgitage olukorda õpetajatele ja kutsuge nad kaasa. Võtke käekõrvale õed-vennad, sest ohus on meie kõigi tulevik ja kokkuvõttes inimkonna säilimine,“ seisab pöördumises.