Foto: Aldo Luud
Galeriid
24. veebruar 2019, 16:21

GALERII | Pingviinide paraadi talisuplejad ujusid Eesti nimel jalad ees (3)

Vabariigi aastapäevale pühendatud talisupluspeol domineerisid range lõikega ülikonnad ja karvane rind.

Tartus Anne kanalil peetavast traditsioonilisest rahvaüritusest Pingviinide Paraad osa võtnud talisuplejate riietusega võib üldjoontes rahule jääda, kuid suur hulk üritusest osavõtjaid rõhus mitte rätsepatööle, vaid looduse poole kaasa antud karvastikule.

Uppunud aafriklane on eestlaste südames

Pingviinide paraad algas šamaani regihümniga, millele plagisevaid hambaid arvestades, üsna puhtalt kaasa lauldi. Nagu tavaks saanud, meenutati pingviinide paraadi esimestel minutitel aafriklasest pagulast, kes viis aastat tagasi Piusa jõge ületades uppus ning vanu Setu tavasid järgides Värska kalmistule maeti. Õhutemperatuur oli Anne kanalil tõusnud ühe soojakraadini, veetemperatuur oli legendaarse talisupleja Malle Elveti sõnul 0,2.

Kätlemistseremoonial osalenut talisuplejad kandsid nii klassikalise lõikega ülikondi ja kleite, kui ka vabameelsemaid loomakosüüme, sandalette, kummikuid, kübaraid, kaitseekraaniga kiivreid ja päikeseprille.

Silt jäässe raiutud raja ees hoiatas, et vette sisenemine on omal vastutusel. Seetõttu otsustasid mõned rahvapeo külalised vette hüppamise asemel riietuskabiinis suitsu tõmmata. Raja läbimise järel ootas punakas-lillakaid talisuplejaid saun, soe supp ja rahvalik Maali nimeline kümblustünn.

Plusskraadile ja jääl lirtsuvale veele vaatamata hakkas kibeda tuule ja sure õhuniiskuse tõttu publikut üha vähemaks jääma. Küll jäid vapralt rivvi kõik paarkümmend talisuplejat.

Eesti vabariik, uju või sure

Mitmed talisuplejad olid pastakaga oma kehale kandnud Eesti Vabariik 101 ja filosoofilise sõnapaari – uju või sure. Keegi paarikümnemeetrisel trassil siiski ei surnud, kuigi tagurpidiujumise võistlustel jõudis nii mõnigi finišisse vaid tänu ergutajate ühendkoorile.

„Pange, pange!“ karjub keegi kõva häälega.

Üritust ruupori vahendusel koordineeriv mees viitab delikaatselt, et naistele oleks viisakam hüüda „Edasi, edasi!“

Nagu tavaks saanud, oli Anne kanali paarikümne sentmeetri paksusesse jäässe uuristatud jääkatusell ning toimus paljajalu jooks.

Taliujujate rahvapeo lõpetas juba päikeseloojangul slacklinerTauri Vahesaar, keda saatsid tüdrukud ja tulešõu.

Foto: Aldo Luud
Foto: Aldo Luud