Foto: Martin Ahven
Eesti uudised
24. veebruar 2019, 11:58

GALERII | Kaitsejõudude paraadil vallutasid lapsed soomukid (28)

Kaitsejõudude üksused rivistusid täna Vabaduse väljakule juba kell 11.15. Paraadi võttis vastu Vabariigi President Kersti Kaljulaid, paraadi juhatas kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem.

„100 aastat tagasi Vabadussõjas võitles Eesti iseseisvuse eest teiste hulgas reamees Hugo Saalis. Ühte oma lahingut kirjeldas ta mulle nii: „Olime enamuse laskemoonast andnud ära põhisuunale, kus laskemoonaga kitsas oli. Ühel hetkel ilmus meie ette aga vaenlane… Panime kuraditele kividega! Sel päeval jäid need positsioonid eestlaste kätte.“

Sellise värvika meenutusega alusta kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem Eesti vabariigi 101. aastapäeva paraadi kõnet. Kui vaja, võideldakse unistuste nimel kasvõi kividega loopides. 100 aastat hiljem võib jätkuvalt kividega loopida ja sõjatehnikat lõhkuda, kuid see kehtib rohkem tagala kohta, kus kohtab tihendamine plekki ja klaasi. Rindepiiril möllavad rasked soomused, mis püüdsid ka paraadil pilke.

Tegevväelased pöörasid ise tähelepanu ameeriklaste lähimaa raketikompleksile Avenger, mida sai Hummeri seljas esmakordselt Eestis näha.

Raketikompleks Avenger Foto: Tiina Kõrtsini

Vähem asjatundjatele jäi silma eelkõige president Kersti Kaljulaidi valge mantel ja brittide massiivne AS-90 liikursuurtükk. 45 tonnine masin lasti Vabaduse väljakule ihuüksi, et väljakualune parkla ka pärast kasutuskõlblik oleks.

Paraadijärgselt, kui tänavaäärsed turvapiirded olid oma mõtte minetanud, tunti suurt huvi nii brittide suurtüki, Challenger-nimelise tanki ja Eesti kaitseväe lahingmasina CV-90 vastu. Ainsatki kivi viskamata vallutasid need masinad lapsed, kellele anti võimalus piiluda ja uudistada nende köögipoolt.

Vallutatud AS-90 liikursuurtükk. Foto: Tiina Kõrtsini
AS-90 liikursuurtükk. Foto: Tiina Kõrtsini

Paraadist võttis osa üle 900 osaleja ja ligi poolsada ühikut tehnikat, kokku osales paraadil 44 lippu, 4 kompaniid, 2 patareid, 15 rühma ja 2 orkestrit.

Esindatud olid kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Balti kaitsekolledž, sõjaväepolitsei Vahipataljon, küberväejuhatuse staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, erioperatsioonide väejuhatus, Kaitseliidu Tallinna malev ning Naiskodukaitse. Samuti osalesid paraadil sisekaitseakadeemia kadetid.

Liitlastest olid paraadil esindatud Saksamaa, Taani, Prantsusmaa, Läti, Leedu, Poola ja Ameerika Ühendriikide liputoimkonnad. Samuti osalesid paraadil NATO Eesti lahingugruppi kuuluvad Suurbritannia ja Belgia üksused ning Ameerika Ühendriikide merejalaväelaste üksus. Kohal oli Suurbritannia tank Challenger, liikursuurtükk AS90 ja Belgia jalaväe lahingumasina Piranha.