Foto: philipmould.com
Raamat
30. november 2018, 19:01

ÜLLATUS: Charles Dickensi kadunud portree läks kogemata müügiks 30 euro eest

Noore Charles Dickensi portree, mis oli 174 aastat kadunud olnud, ilmus päevavalgele Lõuna-Aafrika oksjonil, kus see läks koos muu vanakraamiga müügiks umbes 30 euro eest.

Lõuna-Aafrika vabariigis Pietermaritzburgi linnas koos metallist homaarikujukese, vana magnetofoni ja vasktaldrikuga enampakkumisele pandud peopesasuurune maal oli nii paksu hallitusega kaetud, et portree paistis selle alt vaevu välja. Ostja müüs maali raami eraldi maha ja oleks taiese enda äärepealt ära visanud, kirjutab The Guardian.

Siiski võlus teda portreel kujutatud noormehe ilme ja temas tärkas kunstiteose vastu huvi. Internetiotsingu abil sai omanik teada, et maalilt vaatab vastu kuulus inglise kirjanik. Mees võttis ühendust miniatuurportreesid uuriva kunstiajaloolase Emma Rutherfordi ja kunstikaupmees Philip Mouldiga, kelle galerii valduses maal hetkel on.

1843. aastast pärit teose autor on varajane naisõiguslane Margaret Gillies. Ta kujutas 31aastast Dickensit ajal, mil tõusval kirjandustähel oli käsil jutustus „Jõululaul“. Mould nimetab maali lagedale tulekut üheks viimase aja olulisimaks kunstiavastuseks.

Lõuna-Aafrikasse sattus portree ilmselt Gilliese adoptiivtütre mehevendadega, kes 1860ndatel sinna emigreerusid.