Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
6. oktoober 2018, 22:47

VIDEO | Miljonimaal hävis oksjonil sadade hämmastunud inimeste silme all (14)

Banksy on maailmas sama kuulus tänavakunstnik kui Edward von Lõngus Tartus. Reedel sai ta Londoni Sotheby'se oksonisaalis hakkama tembuga, mis hämmastas kunstihuvilisi kogu maailmas. Minut pärast seda, kui tema teos „Tüdruk õhupalliga“ oli oksjonihaamri kolksatuse saatel oksjonil olnud viimase teosena müüdud 1,17 miljoni euro eest, langes pilt raamis allapoole ja peenestus ribadeks.

Eile riputas Banksy Instagrami video, kuidas ta oli varakult maali raami meisterdanud paberipeenesti juhuks, kui akrüül- ja aerosoolvärvidega tehtud maal enampakkumisele satub.

Oksjonimaja ükski töötaja ei olnud teadlik, et Banksy on sellise tembu kavandanud, vastas Sotheby'se üks direktoreist Alex Branczik süüdistustele, et nad pidid olema kunstniku tembust teadlikud ja ehk sellele koguni kaasa aidanud, sest kuidas muidu suudeti raami peidetud paberipeenesti täpselt õigel ajal käivitada. Banksy riputas kohe Instagrami üles ka video, kuidas oksjonipublik, suu imestusest lahti kukkunud, maali hävimist jälgib.

Branczik ei osanud esimese hooga öelda, mis edasi saab ja kas telefonitsi ostupakkumise teinud naine või mees üleüldse maali omanikuks saab. „Igal juhul sai sellest tembust hetkega oluline osa maailma kunstiajaloost!“ kinnitas ta. „Me oleme ühenduses ostjaga, et otsustada järgmised sammud.“

Ekspert Joey Syer aga arvas laupäeval, et ostjal pole häda midagi: tänu skandaalile tõuseb ribastatud maali hind vähemalt kaks korda.

Mees spiooniprillidega

Sky News juhtis tähelepanu oksjonisaalis istunud kollaste klaasidega prille kandnud mehele, kes kõike seal toimunut jälgis. Sellised prillid on uudistekanali väitel tuntud kui spiooniokulaarid, sest neisse olevat sisse ehitatud videosalvesti. „See on saadaval internetis, hind on alla 30 naela,“ reklaamib Sky News. Samal ajal, kui mees teraselt maali uuris, ilmus oksjonisaali kujutis Banksy Instagrami lehele ja hetk hiljem maal hävitas end.

Mõned kinnitavad, et pärast olla tekkinud oksjonisaali uksel rüselus tundmatu tumedates rõivastes mehe ja turvajate vahel. Ametlikku kinnitust sellele pole.

Tänavakunstniku töö „Tüdruk õhupalliga“ lapsest, kes küünitab end südamekujulise punase õhupalli kinnitusnööri poole, ilmus Ida-Londoni Great Eastern Streetil ühe kaupluse seinale aerosooliballoonidega tehtult 2002. aastal ja sellest sai kiiresti üks Banksy tuntumaid töid. Seinamaal oli varustatud hüüdlausega „Alati on lootust!“. Väidetavalt on sellel kujutatud Süüria pagulastüdrukut, keda Banksy on hiljemgi oma tööde modellina kasutanud. Möödunud aastal valisid inglased selle oma riigi armastatuimaks kunstiteoseks selliste kuulsuste nagu Constable või Jack Vettriano tööde ees. Paar aastat enne seda oli Banksy oma tööd „Tüdruk õhupalliga“ värskendanud ja täiendanud teatega #withSyria (koos Süüriaga). Vastupanusõja aastapäeva mälestuseks näidati seda valgusinstallatsioonina Eiffeli tornil ja admiral Nelsoni mälestussteelil. Hiljem on Banksy teinud „Tüdrukust õhupalliga“ lõuendile maalitud variante. Oksjonil müüdu oli pärit 2006. aastast.

Banksy on oma identiteeti hoolega varjul hoidnud. Arvatakse, et ta on sündinud Bristolis, kuna seal ilmusid seintele esimesed tema grafitid, kuid kindel see pole. Mõned on arvanud, et tegelikult peitub selle nime taga terve hulk inimesi. Teised on väitnud, et noorest peast on tänavakunstnik olnud lihunik ja tema nimi on Robin Banks.

Daily Mail märgib, et tema töid on ostnud kümned kuulsused, teiste hulgas Brad Pitt, Angelina Jolie ja Christina Aguilera.